<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obilježavanje Svjetskog dana bez automobila i sjećanje na dragog biciklistu i prijatelja

Ovogodišnjim sloganom Evropske sedmice mobilnosti “Naše ulice, naš izbor” se želi skrenuti pažnja na preispitivanje našeg viđenja urbanog prostora.

22. septembar 2014, 12:00

Od 16. do 22. septembra 2014. godine građani zemalja Evropske unije, Brazila, Argentine, Kanade, Tajvana, Japana i Bosne i Hercegovine učestvuju u ovoj velikoj međunarodnoj kampanji koja je ove godine organizovana u više od 2000 gradova širom svijeta.

Ovogodišnjim sloganom Evropske sedmice mobilnosti “Naše ulice, naš izbor” se želi skrenuti pažnja na preispitivanje našeg viđenja urbanog prostora. Tokom čitave sedmice odnos između korištenja javnog prostora i kvalitete života će biti analizirana. Ovogodišnjim sloganom se praktično pozivaju građani svih gradova i mjesta da utiču na planiranje grada u kojem bi oni voljeli da žive.



"Tokom skoro čitavog prošlog vijeka, prostorni planeri razvijaju gradove kao robovi automobila. Urbane zone širom Evrope su preuređivane da bi bolje služili automobilima, vrlo često nauštrb ulaganja u druge vidove transporta. Dominacija motornih vozila je prouzrokovala da naši gradovi postanu još više zagušeni, bučni, pretrpani a time i manje zdravi i ugodni za život", kazao je Tihomir Dakić, Nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti.

PROMOCIJA BICIKLA U BANJALUCI

U sklopu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti i Svjetskog dana bez automobila u Banjaluci, Centar za životnu sredinu u saradnji sa BK SUMMIT i dragim prijateljima i prijateljicama na biciklu, u ponedjeljak 22.9. sa početkom u 17.00 časova organizuje biciklijadu po 12. put, koja za cilj ima promociju vožnje bicikla, kao održivog i ravnopravnog vida transporta.

Okupljanje biciklista je predviđeno  na sportskom terenu u Parku Mladena Stojanovića od 17.00 časova, a početak vožnje u 17.30 časova. Ruta je dugačka oko 7 km, i trebali bi je preći za manje od sat vremena i kraj vožnje je u Parku Mladen Stojanović.



"Ovogodišnja biciklijada je posvećena rano preminulom prijatelju/kolegi/biciklisti Draganu Mihajloviću - Mihi, kojeg svi znamo kao osobu koja je svima bila desna ruka i uvijek tu da pomogne šireći pozitivne vinracije, gromoglasan osmijeh i srčanost. Na samom početku vožnje odaćemo počast dragom Mihi minutom ćutanja, a potom što glasnijem zvonjenjem naših zvona i trubi na biciklima. Jer jednostavno on bi tako želio, da bude glasno i da nas čuje i vidi što više ljudi, ističe Dakić.

On napominje da je tokom prošlogodišnje biciklijade dozvoljeno kretanje biciklista koji nisu imali kacige.

"Što masovnija okupljanja biciklista dovodi do smanjenja saobraćajnih nezgoda u kojem učestvuju i oni. Želimo da napomenemo da su u toku Izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti u saobraćaju na putevima BIH te da će član 102. biti definisan tako da kacige neće biti obavezne u naseljenim mjestima. Pored toga vas molimo da ko god ima kacigu ponese je sa sobom, a pogotovo djeca mlađa od 12 godina", zaključuje Dakić.

Vezan tekst


Biciklizam kao stil života: Pedalanje koje postaje sve popularnije u Banjaluci