<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hitno potrebna jača zastupljenost žena u političkom životu (VIDEO)

"Svojim glasovima možemo osigurati ravnopravnost polova u političkom životu. Glasajmo i imenujmo u izvršnu vlast bez predrasuda", stoji u tekstu uz video.

02. oktobar 2014, 12:00

Gender centar Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Misija OSCE-a u BiH predstavili su video kojim se ističe kako je hitno potrebna jača zastupljenost žena u političkom životu.

Ana Vuković, direktorica Gender centra Vlade FBiH
rekla je da iako je Izborni zakon u potpunosti usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH, analize pokazuju da je biračko tijelo itekako spremnije da svoj glas češće povjeri muškim kandidatima, očito prepoznavajući uspješnog političara kao muškarca.

"Ovo jeste posljedica odsustva političarki s mjesta odlučivanja, ali i šireg konteksta i stereotipa o ulogama žena i muškaraca. To je situacija koju želimo da ispravimo", kazala je Vuković.

Ona je istakla kako je "takođe, pozitivna izmjena Izbornog zakona BiH kojom se kvota za manje zastupljen spol podigla na 40 posto, ali to ne znači da će veći broj biti izabran".

"Kvote su privremena mjera, ali će biti neophodne dok se ne uklone društvene prepreke, koje su naslijeđe historije, a koje ženama onemogućavaju jednaku participaciju u svim sferama života, naročito političko", objasnila je Vuković.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH
rekao je da je izrazito nedovoljan broj žena na imenovanim političkim funkcijama.

"Političke stranke i vlasti imaju obavezu pružati jednake prilike kako muškarcima tako i ženama u političkom i javnom životu", kazao je ambasador Moore. Iz Misije OSCE-a žele da se žene aktivnije uključuju u politički život jer to doprinosi stabilnijem i sigurnijem demokratskom društvu.

U videu koji je predstavljen ističe se da više od 50% stanovništva BiH čine žene.


"Kandidatske liste su do sad uključivale najmanje 33% manje zastupljenog pola. Po prvi put kvota za manje zastupljen spol na kandidatskim listama je minimalno 40%. Svojim glasovima možemo osigurati ravnopravnost polova u političkom životu. Glasajmo i imenujmo u izvršnu vlast bez predrasuda", stoji u tekstu uz video.

Više o ženskim pravima možete pročitati OVDJE, a o izborima u BiH na ovom LINKU.