<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sit down u Banjaluci: Kroz humor govorimo o problemima u svojoj zajednici

Smijeh je važan budući da može poslužiti kao dobar instrument za otvaranje tema od kojih obično bježimo, koje nas muče, te o kojima se ne osjećamo ugodno pričati pred drugima.

19. decembar 2014, 12:00

Nakon gostovanja u Bihaću, Livnu, Mostaru, Trebinju, Bijeljini i Brčkom, Tuzli Sit down komičar dolazi u Banja Luku! Publika će u nastupu moći uživati danas u Domu omladine sa početkom od 20 časova, a ulaz je besplatan.

Sit down komičar, Jasmin Džemiđić zajedno sa idejnim tvorcem turneje i režiserom Emirom Kapetanovićem, te komičarima Navidom Bulbulijom i Filipom Andronikom održaće besplatne radionice stand up komedije u 17 sati, a nakon toga komičari će predstaviti svoj show.

Za portal BUKA razgovarali smo sa Jasminom Džemiđićem, sit down komičarom i Emirom Kapetanovićem, idejnim tvorcem i režiserom showa.

Večeras nastupate u Banjaluci. Možete li nam reći nešto više o  sit down komediji sa kojom ćete se predstaviti?

EMIR:  Sit down komičar je projekat Magacin Kabare-a podržan od strane američkog naroda putem Američke ambasade u BiH te Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBIH. Naš cilj je da kroz  stand up komediju širimo svijest o problemima osoba sa invaliditetom te da im omogućimo pristup kulturnim programima, ali i učešće u istim. Radionicama i nastupima sit-down komičar Jasmina Džemiđića i njegovih kolega Filipa Andronika i Navida Bulbulije pokušavamo da animiramo publiku u deset gradova Bosne i Hercegovine da kroz humor progovori o problemima u svojoj zajednici te apeluje na pronalazak rješenja



Nastupate u više gradova u BiH, kako ste prihvaćeni, kakva je reakcija publike?

JASMIN: 
Da do sada smo nastupali u 6 gradova, i moram sa zadovoljstvom istaći da je u svim gradovima, kolika god posjećenost bila reakcija bila odlična i ljudi su jako dobro prihvaćali šale koje smo sva trojica pričali, jer su to manje-više šale iz života koje nas okružuju i onda se često desi da se publika poistovjeti sa tim i automatski lakše i prihvata šale.

Gdje i u čemu pronalazite teme koje obrađujete u nastupu?

JASMIN:  S obzirom da sam ja osoba sa invaliditetom moja ispiracija dolazi iz toga, i skoro 90% mojih šala se odnosi na osobe sa invaliditetom, samo što ja kroz svoje šale pokazujem malo drugačiju sliku života osoba sa invaliditetom.

Jeste li imali tremu pred neki nastup, kako ju pobjeđujete?


JASMIN:  Na početku sam imao jako veliku tremu, zbog koje nisam mogao da upamtim sve svoje šale, s obzirom da se meni ne mogu oduzeti noge od straha, ja onda zaboravim tekst. Sada je to sve manje i manje, i postoji ona pozitivna trema koja nestane čim me popnu na scenu.



Koja tema je Vama najzanimljivija za ovaj koncept komedije?

JASMIN: Pa s obzirom da živimo u BiH, komedije ne nedostaje, doduše kod nas ima malo više tragikomedije, ali to u svakom slučaju olakšava posao nama komičarim da pišemo materijal koji je u potpunosti inspirisan onim što nas okružuje.

Šta je najtragičnije i najkomičnije u društvu u kojem živimo?

EMIR: Najtragičnije je to što je jedino zajednička tragedija (kao što smo vidjeli na primjeru posljednjih poplava) u mogućnosti natjerati nas da se zbližimo, pomognemo jedni  drugima i shvatimo koliko smo komični u pokušajima da budemo različiti i udaljeni jedni od drugih.

Zbog čega, je po Vama, smijeh važan?

EMIR:
Smijeh je važan budući da može poslužiti kao dobar instrument za otvaranje tema od kojih obično bježimo, koje nas muče, te o kojima se ne osjećamo ugodno pričati pred drugima. Dokaz tome je fantastični Jasmin Džemiđić koji na duhovit  način priča o problemima osoba sa invaliditetom, približavajući ih onima koji ih ne shvataju ili ne obraćaju pažnju na njih, ali i animirajući osobe sa invaliditetom da budu aktivniji u svojim lokalnim zajednicama.

JASMIN: Pa smijeh definitivno lječi, meni lično pomaže da se borim sa nekim svojim demonima, a i svakako je lijepo kada znaš da možeš u cijelom tom procesu usrećiti još nekoga.



Zbog čega publika u Banjaluci treba da dođe na Vaš nastup? Kako biste ju na orginalan način pozvali?

EMIR: Zbog toga što će istovremeno imati priliku da doživi 90 minuta vrhunske stand-up komedije, ali i biti važan sudionik u pružanju podrške osobama sa invaliditetom da budu jednaki aktivni sudionici kreiranja i konzumiranja umjetnosti.


Razgovarala Maja Isović

Vezan tekst


Tragikomedija studiranja u BiH: Smijemo se svojoj nesreći