<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Škotski kabinet je primjer koji treba slijediti

Sa prvom ženom premijerkom, Nicola Sturgeon, i jednakim brojem muškaraca i žena u njenom novom kabinetu, zasigurno ostvarujemo napredak.

24. decembar 2014, 12:00

UN agencija odgovorna za promociju rodne jednakosti hvali Škotsku kao “primjer na koji se treba ugledati” Ali Škotska nije jedina država koja pokušava dostići rodnu jednakost. Države širom Evrope, a i dalje, takođe nastoje premostiti jaz među polovima.

Ove sedmice sam boravila u prelijepoj zemlji Bosni i Hercegovini, visoko na planini Vlašić, u sklopu programa nevladine organizacije koja se bavi problemom nedovoljne zastupljenosti žena u politici, kroz pružanje obuka, razmjenu znanja i fokusiranje na društvene medije.

Westminster fondacija za demokratiju (WFD) radi sa zemljama koje prolaze kroz proces tranzicije na putu ka demokratiji. Cilj programa je povećati učešće i zastupljenost žena u političkom životu BiH. U BiH postoje kvote kada je pitanju broj kandidatkinja na izbornim listama, ali ne i za izabrane parlamentarke. Na ovogodišnjim opštim izborima, 21.8% izabranih predstavnika bile su žene, a na lokalnim izborima 2012. godine samo 17% žena je izabrano u lokalne vlasti.

Poređenja radi, na našim posljednjim izborima za škotski Parlament 2011. god., oblast Holyrood je imala 45 izabranih zastupnica (34.9%). Donji dom je imao dosta lošije rezultate sa samo 22% zastupnica nakon izbora 2010. godine — što i nije baš znak napretka.

To je kompleksan problem i ne postoji jednostavan odgovor na pitanje zašto je broj izabranih žena tako nizak u Bosni i Hercegovini. Ali etničke podjele, pristrasnost medija, nedostatak žena koje bi bile uzori, i nerazvijeno civilno društvo neki su od razloga.

Mediji čine situaciju još gorom. Tokom izbora 2012. godine, jedan od najuticajnijih dnevnih listova u Republici Srpskoj objavio je takmičenje za mis izbora, pozivajući čitaoce da ocjenjuju kandidatkinje na osnovu njihovog izgleda.

Zbog toga je obuka iz društvenih medija, koji nisu pristrasni kao tradicionalni mediji, toliko važna za žene u BiH koje žele da se angažuju u politici.

Program Westminster fondacije za demokratiju vodi sposobna Nerina Čevra, menadžer programa za BiH. Po profesiji advokat za ljudska prava, Nerina je dugo godina radila na zaštiti i promociji prava žrtava oružanog nasilja, u zemljama širom svijeta, od Burundi do Ugande. Rođena i odrasla u Mostaru, ona je prava osoba za ovaj posao.

BiH je multietnička država na Balkanskom poluostrvu. Rat koji je bjesnio gotovo četiri godine odnio je preko  100,000 života i raselio oko 2.2 miliona ljudi širom svijeta. Ovoj  zemlji još predstoji dug put do potpunog političkog i društvenog ujedinjenja. Političko uređenje ove države vjerovatnije je najkomplikovanije na svijetu, a prisutna je i međunarodna administracija. Rat je potpuno uništio infrastrukturu i privredu ove zemlje.

Sa masovnim protestima početkom ove godine, debate se najviše vode oko ekonomskih i socijalnih pitanja, navodno korumpiranih političara, političke i ekonomske stagnacije i radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti  u BiH je konstantno među najvišim na Balkanu, a dvije trećine mladih je nezaposleno. Sa druge strane, plate zakonodavaca su šest puta veće od prosječne plate u zemlji – što bh. parlamentarce, relativno govoreći, stavlja među najbogatije u Evropi.

Još jedan snažan udarac privredi zadale su katastrofalne poplave u maju, koje su nanijele štete od oko dvije milijarde evra — oko 15% BDP-a.

Oblast turizma se brzo razvija, a zemlja osvaja nagrade kao najbolja destinacija za avanturistički i kulturni turizam.

Strane investicije su spore ali primijetne, naročito u Sarajevu, koje je domaćin međunarodno poznatog filmskog festivala.

Uprkos svemu, mislim da je ovo jedna zaista predivna zemlja, ranjena istorijom, ali ne i onesposobljena, i da ima svijetlu budućnost.

Dvadeset žena iz različitih političkih stranaka pohađale su dvodnevni trening kako bi naučile da vode blog i da koriste društvene medije u svrhu vlastite političke promocije.

Jedan od njihovih prvih zadataka bio je da pregledaju sve novine objavljene te sedmice i da izrežu sve priče o ženama u politici, bez obzira na užu temu. Nije bilo niti jedne.

Pored mene, treneri su bili Aleksandar Trifunović, iz jednog od vodećih web portala - Buka, koji je stranački nezavisan, i James Bloodworth, urednik Left Foot Forward, trećeg najpopularnijeg političkog bloga u UK.

Buka je odličan magazin i čini se jedini u BiH koji osigurava da žene u politici dobiju medijsku pažnju, time što objavljuju novinarske tekstove o ženama u politici, sa ciljem da doprinesu većem broju izabranih žena.

Žene koje su učestvovale u treningu bile su visoko obrazovane, progresivne i entuzijastične. Među njima je bilo doktorica, naučnica i studentica. Uvjerena sam da one predstavljaju političku budućnost svoje zemlje i garanciju njenog napretka, što je dobar znak uspješnosti programaWFD-a.

Možda će ove žene, i mnoge njima slične, biti ključne za izgradnju onog što ja smatram pravim identitetom BiH — uzbudljive zemlje na Balkanskom poluostrvu, koja predstavlja predivan spoj starog i novog svijeta – da ne bi bila prepoznatljiva isključivo po svojoj burnoj prošlosti.

Izvor www.thecourier.co.uk  Za BUKU prevela Milica Plavšić