<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Mimi Oro rano leti!

Ovih dana povela se prava medijska hajka protiv izvjesne Mimi Oro koja je uhapšena zbog prostitucije. Međutim, zapanjuje način i raspon medijskog lešinarenja nad jednom seksualnom radnicom.

29. decembar 2014, 12:00

Riječ je o djevojci iz unutrašnjosti Srbije, koja je “tijelom za kruhom” došla u Beograd i počela se baviti najstarijim zanatom na svijetu.

Ne čitam ja to smeće i slične laži

Ono što je užasavajuće kod ovog hapšenja nije samo sva žuč žutila medijskih tabloidnih ispljuvaka. To im je zanat. Zaprepašćuje činjenica da je ova djevojka, tek jedna od mnogih koje na ovaj način obezbjeđuju sebi egzistenciju, razapeta na krst moralnosti "dobroćudnog čitajućeg puka". A to su svi oni "fini" muškarci i žene koji osuđuju "kurve i kurvanje", koji se “groze ovakvog medijskog smeća", koji kunu i proklinju iščekujući dolazak Armagedona, Dana sudnjeg i velike purifikacije, sve na stranicama pomenutih medija.

Sve oni to rezonuju, gnušaju se i zgražavaju, samo, eto, vise, sline i balave po stranicama kojima gospodari Mimi Oro.

A zašto je kriva Mimi? Pa ne zna puk najtačnije. Neki misle zbog sisa, neki zbog silikona u usnama... Uglavnom, nekako sexistički se uvijek turaju primarne i sekundarne polne karakteristike u folder krivice narečene djevojke i njenih koleginica.

Prostitucija: Nelegalna legalnost

Niko, ili rijetko ko da se pozabavi okruženjem, uslovima i socijalnim miljeom koji je stvorio Mimi. A, pogotovo, nedajbože, da progovori o potrebi legalizacije najstarijeg zanata na svijetu, koji i ovako nelegalan cvjeta hiljadama godina.

Vidite, kad bi legalizovali prostituciju, kad bi tim djevojkama uveli zdravstvenu i svaku drugu socijalnu zaštitu, kad bi ukinuli posrednike ( stručno znane kao makroi), svima bi bilo nekako lakše, a mi kao društvo ne bismo bili licemjerni.

Ali, nije nego!

Ko bi onda opanjkavao Mimi i ostale njene koleginice? Ko bi racionalizovao svoje strahove, umotane u malograđanski moral i oblandu ekonomske mizerije? Kako bismo onda osiono udarali po tastaturama, samo da je djevojka legalno radila svoj posao?

Ovako, u sveopštoj malograđanskoj mistifikaciji i idolatriji, imamo i prostituciju, o kojoj svi sve znaju, ali, eto, nekako nije u redu.

Gospodin pimp

Obratite pažnju na servilan ton medija, a bogme i kukavičiji zastrašene javnosti, prema makroima. Ipak je tu riječ o "uglednom svijetu", koji je ponekad potpisan inicijalima. Analitički se govori o njihovim "prihodima i rashodima", a anonimnost im je zagarantovana.

A i da se ne kriju iza inicijala i pseudonima, urednički i čitateljski miševi slabo će pljunuti po liku i djelu lokalnog mafijaša, koji po kmetovski niskim nadnicama upošljava gore pomenute djevojke.

I zato Mimi Oro i jeste dobar obrazac onoga što se iščitava kao feminizam. Ili nedostatak istog, preciznije. Žena je radila svoj posao! Da li je normalno to što je trgovina oružjem, narkoticima poput alkohola i nikotina, unosna i legalna privredna grana, a prostitucija je ilegalna zla djelatnost?

Da li je normalno da farmakološka i moderna agronomska mafija na tržištu legalno truju ljude, a prostitucija je crno zlo?

Jeste! A znate li zašto? Zato što živimo u nenormalnom, izopačenom i ciničnom društvu.

Put od Magdalene do Mimi

Od Marije Magdalene do Mimi Oro nismo mi prešli put od dvije hiljade godina! A jok! Čast ponekim naprednim društvima ili zajednicama, svi zajedno smo tek gomila koja stoji nad rupom u kojoj je zavezana žena, u jednoj ruci drži kamen i čeka da otpočne morbidni pir.

Kamen je, istina Bog, zamijenila tastatura, ali mizoginija, stara milenijumima, ostaje ista.

I to što se medijski šljam utrkivao naslovima "Oro pao, Oro pao", samo je ogledalo društva u kome živimo. A to je zajednica moralnih ljudskih patuljaka, grobara urednika i "uljuđenih porodičnih" pervertita.

Mimi Oro je djevojka sa sela, neuka, koja je došla u veliki grad u potrazi za svojom srećom i koja nadniči prodajući svoje tijelo. Nego, pitam ja vas - Koji je tačno njen grijeh?

Ne prekršaj, ne osuda... Koji je njen grijeh, da vrijeđa baš tebe čitaoče?

I zato , ću  vulgarno preinačiti  naslove medijske u "Oro ustao", i ustajaće kao i svaki drugi prije i poslije nje, a mi ćemo živjeti u licemjernom društvu gdje su imena "klijentele” i makroa strogo čuvana tajna, dok Mimi pozdravljena pljuvačkim odobravanjem ide u zatvor.

Nije važno što je Mimi Oro prostitutka,  medijski je manje znano da je nakon šarade od nekoliko dana puštena.

 Najvažnije, a prećutano je,  da je naše društvo kurvanjsko.

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar