<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grčka neće moći vratiti junsku ratu MMF-u

Ministar unutrašnjih poslova Grčke Nikos Vucis izjavio je da njegova zemlja nema novaca u kasama te da zbog toga neće moći platiti junsku ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF)

24. maj 2015, 12:00

 Vucis je govoreći u programu na jednoj grčkoj televiziji kazao kako njegova zemlja treba u periodu između petog i 19. juna platiti ratu MMF-u od 1,7 milijardi eura, no, prema njegovim riječima, toliko novaca u državnim kasama - nema. 

"Nemamo novac koji treba da se vrati i rata neće biti uplaćena", rekao je Nikos. 

Grčki ministar je kazao kako očekuje da će pregovori njegove zemlje sa evropskim partnerima biti okončani do kraja maja. Kako je kazao, grčka vlada po tom pitanju ima crvene linije, te je odlučna da ne napravi korak nazad naspram pritisaka kreditora. 

Dodao je također, kako još uvijek postoji nesporazum po mnogim pitanjima kada je riječ o pregovorima vlade i kreditora, te da bi oni mogli biti produženi i do jula ove godine. 

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Nikos Hundis izjavio je da vlada ne želi prekinuti veze sa evropskim partnerima, no, isto tako ni da neće prihvatiti bilo kakvu vrstu ucjene. 

Predsjednik parlamentarne grupa SYRIZA-e Thanasis Petrakos rekao je da vlada umjesto plaćanja rata želi osigurati potrebe stanovnika Grčke, te da je po tom pitanju spremna na borbu sa kreditorima.