<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Davorin Tomić: Podijeljeni i ničiji

Nisam ničiji, zlo mi je od svih, riječi su koje sam juče, sasvim slučajno, čuo prolazeći pored meni nepoznatog čovjeka, starog 50 i nešto godina, koji je vršljao po kontejneru u centru Banjaluke.

16. juni 2015, 12:00

Ogorčeni neznanac vjerovatno me nije ni primijetio, a da nije izustio pomenutu rečenicu teško da bih i ja njega, jer su ljudi koji preturaju po kontejnerima, nažalost, postali naša svakodnevica. Nije ničiji, zlo mu je od svih! Zašto?! Zbog čega je pred kontejnerom, kada ne izgleda kao prosjak ili beskućnik, pitanja su koja su mi se, razumljivo, vrzmala po glavi bar narednih 15 minuta. I zaista, zašto čovjek, koji je u godinama kada bi trebalo da uživa u plodovima dosadašnjeg rada, pretura po kontejneru? Zbog čega je nekome, ko je možda pred vratima penzije, zlo od svih? Baš svih?

Pristojan, ali očigledno nesrećan čovjek nije pravio podjelu na naše i njihove, vlast i opoziciju, vjeru i naciju. Njegovo razočaranje odnosilo se na sve, apsolutno sve. Iz te jedne izgovorene rečenice, bez vidljivog neposrednog uzroka, bilo je jasno da se ogorčenost odnosila na sistem i društvo u kojem je "osuđen" da živi. Rijetkost, priznaćete, jer i u onim najtežim situacijama uglavnom pravimo nekakve podjele i tražimo krivce za situaciju u kojoj smo se našli.

Podjele su nešto što nas, kao i ovdašnje političare, održava u životu. Lakše nam je kada uperimo prst u nekoga i kažemo da je on kriv, pa sve i kada smo sigurni da nismo u pravu. Podjela je riječ koja je u BiH primjenjiva u gotovo svakoj pori života, jer uz već pomenute "naše i njihove", dijelimo se na crvene i plave, bogate i siromašne, patriote i izdajnike, ateiste i vjernike... Dajemo posljednji atom energije da pronađemo bilo šta što bi nas podijelilo i udaljilo od drugog, njegove patnje i nesreće. Kao da ćemo uz onu "nije do mene" biti bogatiji, srećniji i bolji ljudi.

Nažalost, u pokušaju od države, kakva je BiH, danas se živi isključivo od podjela. U ogromnoj većini domaćinstava rade samo televizori, dok su ukućani uglavnom na birou za zapošljavanje. Probisvijeti koji žive na račun podjela čine sve da nam svakog dana dokažu da smo drugačiji i mnogo srećniji od drugih. Usput, jave nam da nema odgovornih za afere koje su potresale političku scenu i da će od 1. jula struja biti skuplja.