<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos u Grčkoj: Šta je sljedeće? - Najnovije informacije

Pročitajte najnovije informacije o stanju u Grčkoj...

01. juli 2015, 12:00


Premijer grčke vlade Alexis Tsipras obratio se Grcima prvi put nakon što je sinoć u ponoć istekao rok do kada je ova država trebala platiti ratu MMF-u.


U karatkom obraćanju Tsipras se zahvalio svima što u ovim teškim vremenima pokazuju smirenost i strpljenje. Također, obećao je da Grci neće ostati bez svojih plata i penzija.

Tsipras je još jednom pozvao sve Grke da izađu na referendum u nedjelju i da odbiju prijedlog koji je ponuđen od strane kreditora.

"Glasanje protiv njihovog prijedloga znači pritisak za bolji sporazum", rekao je Tsipras.

Tsipras je dodao i da je ultimatum koji je stavljen pred Grčku neprihvatljiv i da je zbog toga raspisao referendum.

Ključna poruka koju je Tsipras poslao jeste da će Grčka biti za pregovaračkim stolom i u ponedjeljak bez obzira na ishod referenduma.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas kako su pregovori sa Grčkom još uvijek otvoreni, ali da će biti "nemogući prije referenduma".

"Mi sada čekamo referendum. Prije njega nećemo razgovarati o temi programa finansijske pomoći", rekla je kancelarka dodavši da je to jednostavno nemoguće bez odobrenja njemačkog Bundestaga.

"Ako Grci imaju pravo da održe referendum, 18 država eurozone imaju pravo da na to proporcionalno odgovore", zaključila je Merkel.

Ona je naglasila da uprkos trenutnom neslaganju vrata za Atinu ostaju otvorena kao što je to oduvijek i bio slučaj.

Njena izjava je svojevrsni odgovor na iznenadni prijedlog premijera Grčke Alexisa Tsiprasa koji je došao nekoliko dana nakon što ga je odbio najavivši da će o njemu odlučivati građani na referendumu zakazanom za 5. juli.

Tsipras pristao na skoro sve uslove međunarodnih kreditora


Premijer Grčke Alexis Tsipras spreman je prihvatiti gotovo sve uslove koje su predložili međunarodni kreditori.

Alexis Tsipras



Tsipras je pristao na većinu uslova koji su postavljeni prošlog vikenda, što predstavlja novu šansu za zadržavanje Grčke u poljuljanoj eurozoni, javlja Financial Times.

Pismo od dvije stranice jučer je poslano na adrese Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, a list Financial Times tvrdi da je danas u posjedu tog važnog dokumenta.

U njemu navodno stoji kako će Tsipras pristati na sve uslove sa jednim izuzetkom – pristao je napromjene u visini poreza na dodanu vrijednost, sa zahtjevom da se odredi 30-postotni popust za neka ostrva, piše Russia Today.

Ranije informacije:

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da Grčka nije uplatila tranšu duga od 1,5 milijardi evra, što je trebalo da učini u utorak do ponoći, kao i da je dobio zahtjev Atine o odlaganju uplate koji će "blagovremeno" razmotriti, javio je Rojters.

Takođe, premijer Malte Džozef Maskat (Muskat) izjavio je sinoć da je Grčka saopštila pregovaračima u Evropskoj uniji da bi bila spremna da suspenduje referendum ili pozove na pozitivno izjašnjavanje o sporazumu o programu pomoću, ako se ponovo pokrenu pregovori.

Frans pres prenosi i izjavu neimenovanog evropskog izvora da bi referendum, najavljen za 5. jul, mogao biti suspendovan, ukoliko se sa evropskim kreditorima obnove razgovori o novom programu za spasavanje grčke privrede.

Taj izvor tvrdi da je, navodno, grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom sinoćnje telefonske konferencije ministara finansija evrozone na pitanje u kakvoj su vezi referendum i novi prijedlog o dvogodišnjem paketu pomoći, rekao da postoji spremnost da se "sagleda referendumsko pitanje, ili da se modifikuje ili suspenduje referendum".

I njemački "Welt" piše da je Varufakis rekao evrogrupi za spremnost na suspendovanje glasanja "ako se njegove kolege (...) slože sa njim", navodi AFP.

Grčka agencija ANA prenosi izjavu grčkog vicepremijera Janisa Dragasakisa da je referendum o prijedlogu kreditora "dio grčkog pregovaračkog procesa".

Grčka je ranije "u zadnji čas" zatražila produženje postojećeg programa pomoći koji je istekao u utorak u ponoć, što je Evrogrupa odbila, ali je navela da će o novom programu pomoći razgovarati sutra, navodi AFP.

Mediji su u utorak uveče prenijeli izjavu finskog ministra inostranih poslova Aleksandra Stuba da je evrogrupa odbila dvije od tri tačke koje je predložio Cipras - da restrukturiše dug Grčke i produži program pomoći do završetka referenduma, a da bi treći zahtjev - za jednim kreditom "Evropskog stabilizacionog mehanizma", mogao da bude razmotren, odvojeno od procedura koje su trenutno na djelu.

Taj program bi pokrio grčke finansijske potrebe za naredne dvije godine.

GRCI NA ULICAMA ATINE


Hiljade Grka zabrinutih izgledima za izlazak iz evropske monetarne unije izašlo je na atinske ulice u utorak zalažući se da se glasuje "za" na referendumu o tome treba li prihvatiti teške uslove koje traže kreditori kako bi nastavili financijski spašavati Grčku.

Pogledajte foto galeriju sa protesta

Na jednom je transparentu pisalo: "Nećemo postati posljednja sovjetska država". Mnogi su nosili zastave Evropske unije i uzvikivali "Grčka, Evropa, demokracija".


REFERENDUM

O cijelom scenariju odnosa Grčke i eurozone riječ će imati i Grci koji će u nedjelju na referendumu dati svoje mišljenje o tome da li ova zemlja treba prihvatiti prijedloge MMF-a i indirektno glasati o tome da li trebaju ostati u eurozoni ili ne. Ukoliko većina bude protiv, Grčka će se vratiti svojoj valuti drahmi, ali će se okrenuti prema Rusiji i Kini, što se predstavnicima eurozone nimalo ne sviđa.

Danas će ministri finansija eurozone održati telefonsku sjednicu kako bi razgovarali o Tsiprasovom prijedlogu odgode vraćanja rate. Za pet dana je referendum nakon kojeg slijede dvije sedmice neizvjesnosti u kojima Grčka mora otkupiti 3,46 milijardi obveznica od Evropske centralne banke. Ako to ne učini, ECB će najvjerovatnije Grčkoj prekinuti pristup hitnim kreditima.

U međuvremenu, bonitetna agencija Fitch je smanjila kreditni rejting Grčkoj sa CCC na CC, što u finasijskim terminima znači "smeće" odnosno lošu kreditnu sposobnost i veoma visok kreditni rizik.

Podsjetimo da kreditni dug Grčke trenutno iznosi 323 milijarde eura. U posljednjih nekoliko dana milioni Grka stoje u redovima ispred bankomata kako bi uzeli dozvoljenih 60 eura, koliko su banke stavile na raspolaganje.

Danas je u Grčkoj otvoreno približno 1.000 banaka kako bi penzioneri, od kojih mnogi ne koriste bankomate, mogli uzeti 120 eura. Penzioneri došli po penzije: Haos ispred banaka u Grčkoj (FOTO)

Vezani tekstovi:


Nobelovac Džozef Stiglic savjetuje Grke da kažu NE i proglase bankrot


Efekti grčke krize: Srbija na oprezu, BiH, Crna Gora i Hrvatska ne očekuju negativne posljedice

Šta biste trebali znati ukoliko putujete u Grčku?

Uprkos krizi: Grčka među najtraženijim destinacijama među Banjalučanima