<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sto dana Savjeta ministara: Uspjeh stao u dva-tri pasusa, budućnost nam ne gine!

Političari zadovoljni svojim radom, građani jedva krpe kraj s krajem. Dokle? Jesmo li kao društvo potonuli, ili ima nade za nas?

28. juli 2015, 12:00

Iako je Bosna i Hercegovina daleko od sjajnog stanja, u kojem se nalazi, predstavnici Savjeta ministara BiH uglavnom su pozitivnim ocijenili svoj rad u proteklih 100 dana. Kao i uvijek miljama daleko je stvarni život ljudi u ovoj zemlji, u odnosu na onaj kako ga osisuju domaći političari.

A situacija u zemlji čini se nikad gora. nastavlja se masovni odliv stanovništva iz BiH o čemu je BUKA pisala među prvima. Samo mali procenat mladih želi ostati u ovoj zemlji i nešto stvarati.

Ekonomska slika zemlje je jako loša, budžeti na entitetskom i BH nivou služe samo prenabudženoj administraciji, nedovoljno punjenje istih tjera na sve veće zaduživanje.

Podaci Ministarstva finansija i trezora BiH govore da je javna zaduženost BiH na kraju prošle godine iznosila oko 11,5 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde, a unutrašnji oko 3,3 milijarde KM. kako je saopštio Savjet ministara vanjski dug BiH na kraju 2014. godine povećan za 809,45 miliona KM ili 10,9 posto u odnosu na 2013. godinu zbog angažovanja odobrenih kreditnih sredstava MMF-a, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko 1,1 milijardu KM, umanjenih za iznos plaćene glavnice.

Kako u ovakvoj situaciji uopšte biti optimističan i zadovoljan?

Kao najveći uspjeh Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ocijenio je usvajanje Reformske agende ali optimistično najavio kako BiH može ostvariti cilj da 2017. bude kandidat za EU

On je rekao da Savjet ministara radi na četiri ključna prioriteta: rad na dinamiziranju euroatlanskih integracija, većem stepenu regionalne saradnje, ekonomskom razvoju, obnovi i stabilnosti, te vladavini prava i borbi protiv korupcije i svih oblika terorizma.

Poseban segment rada i djelovanja Savjeta ministara, biće posvećen provedbi ekonomskog razvoja te da će nakon donošenja strategija i akcionih planova i njihove realizacije biti omogućeno da se do kraja ove ili najkasnije početka naredne godine podnese aplikacija BiH za članstvo u EU.

"Tako da ćemo 2017. godine postati kandidat za EU što će u potpunosti promijeniti ambijent u BiH. Mi smo spremni na provedbu svih reformi da se to desi", ocijenio je predsjedavajući Zvizdić.

Tokom prezentacije svojih 100 dana vlasti Zvizdić je iznio podatke kako je u prvih šest mjeseci u BiH broj turista povećan za 25 posto, proizvodnja mesa za 72 posto, čime je izvoz zbog odluke Turske da prihvati 15.000 tona na svoje tržište povećan za 50 posto. Naglasio je i da je došlo do povećanja stope zaposlenosti za 1,7 posto, rasta GDP-a, te usvajanje rješenja kojim je BiH izbjegla crnu listu Moneyvala.

Istakao je važnost da je BiH u proteklom periodu posjetilo niz važnih ličnosti kao što su turski predsjednik i premijer Recep Tayyip Erdoğan i Ahmet Davutoglu, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev, srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Almir Panjeta, novinar Slobodne Bosne kaže za BUKU kako se i u najavama i u iznesenim rezultatima prvih 100 dana Vijeća ministara, dosta razgovaralo o modalitetima, fokusiralo na prioritete, strateški usmjeravalo i opredjeljivalo.

”Izgleda da je rezultiralo povećanjem proizvodnje mesa u BiH što je jedan od rijetkih konkretnih i kako-tako mjerljivih rezultata koje je ovim povodom na press konferenciji iznio predsjedavajući Denis Zvizdić” ocjenjuje novinar Slobodne Bosne.

Dodaje kako se Predsjedavajući Zvizdić pohvalio i činjenicom da su održana čak dva susreta s regionalnim premijerima, kao i usvajanjem Reformske agende koju su velikim dijelom napisali predstavnici međunarodnih institucija.

„Interesantno je da je na press konferenciji koja je trebala govorito o rezultatima koji su stali u tek dva-tri „nategnuta” pasusa, najviše bilo futura, pa smo tako imali priliku čuti da će građani efekte rada Vijeća ministara osjetiti u zadnjem tromjesečju ove godine, najavljeno je da će BiH 2017. steći kandidatski status, gradnja nekog novog dalekovoda... Ukratko: Budućnost nam ne gine!" dodaje naš sagovornik.

Obećanja i realizacija: Rad započet na manje od deset posto obećanja

Istinomjeru su se bavili analizom rada Savjeta ministara BiH te federalne Vlade u proteklih 100 dana te nivoom ispunjenosti predizbornih obećanja. Partije koje su 31. marta 2015.godine formirale Savjet ministara (SDA, HDZ, DF, PDP i SDS) te Vladu Federacije BiH (SDA, HDZ i DF) u prvih 100 dana rada ovih tijela uspjele su započeti rad na 51 od ukupno 703 data obećanja.

„Savjet ministara BiH ima nešto bolji rezultat od rada, sa započetih 15 od ukupno 200 datih obećanja. Na ovom nivou, partije su dale najviše obećanja u oblasti spoljne politike (48) i državnog uređenja (46), slijede ekonomija i obrazovanje sa po 40 obećanja, pravna država sa 18 i oblasti socijalne politike (7) i zdravstva (jedno obećanje).” navodi analiza Istinomjera.

Kada se pominju posebne oblasti iz kojih potiču data obećanja, Istinomjer navodi da je oblasti spoljne politike započet je rad na tek 3 od 48 datih obećanja, dok je u oblasti državnog uređenja započet rad na samo 2 obećanja,  od kojih se može istaći uvođenje novog sistema unutrašnjih kontrola u državnim institucijama u skladu sa propisima EU, a čiji bi rezultat trebao biti njihovo uređenije i transparentnije poslovanje (DF). Mali broj započetih obećanja u ovoj oblasti rezultat je činjenice da se većina obećanja u ovoj oblasti odnosi na ustavne reforme, kojima se Vijeće ministara u ovom mandatu još nije bavilo.

„Ovo je, takođe, jedna od rijetkih oblasti u kojima su i partije iz RS imale obećanja koja se odnose na državni nivo vlasti, ali među njima nema nijednog započetog obećanja.” navodi se u analizi.

Od ukupno 18 obećanja iz oblasti pravne države, samo dva su ocijenjena kao započeta, i odnose se na donošenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015 – 2019 i Akcionog plana za njeno provođenje.

”Zanimljivo je da se u ovoj oblasti Vijeće ministara bavilo pitanjima i donosilo pozitivne odluke koje nisu vezane za konkretna obećanja koje su dale partije koje ga čine. Jedna od najvažnijih takvih odluka jeste utvrđivanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma” navodi analiza sarajevskog Istinomjera.

Simboličnih 100 dana vlasti jeste dobar momenat kada se treba zaustaviti i pogledati iza sebe. Šta je urađeno a na čemu treba raditi još godinama? Osnovno pitanje glasi :

Kada će se građani ove zemlje konačno odgurnuti od dna i početi da dišu vazduh punim plućima? Ili na njemu još uvijek nisu, pa im ne ginu godine i godine potonuća?