<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poziv na javnu raspravu u Banjaluci: Crkva ili igralište u Boriku?

GRAĐANSKI AKTIVIZAM

Građani mogu učestvovati u ovoj javnoj raspravi... Ovo je poslednja prilika koja omogućava direktno učešće građana u procesu usvajanja regulacionog plana.

16. septembar 2015, 12:00

Gradska uprava grada Banjaluke organizuje Javnu raspravu za Nacrt izmjene dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik koja će biti održana u četvrtak, 17. septembra sa početkom u 16.30 časova u Vijećnici Banskog dvora.

"Pozivamo sve zainteresovane građane koji imaju primjedbe na predloženo plansko rješenje da učestvuju i iznesetu svoje mišljenje dok još uvijek imaju mogućnost da utiču na predloženo plansko rješenje obzirom da je ovo poslednja prilika koja omogućava direktno učešće građana u procesu usvajanja regulacionog plana", rekli su iz inicijative Naš prostor.

I iz Gradske uprave Banjaluke pozvali su stručnu javnost, predstavnike infrastrukturnih i drugih organizacija, kao i sva zainteresovana lica da prisustvuju  javnoj raspravi.

Podsjetimo da bi prema izmjeni nacrta regulacionog plana naselja Borik, na dječijem igralištu uz Bulevar vojvode Živojina Mišića mogla da bude izgrađena crkva.



Ova vijest je već izazvala "buru" na društvenim mrežama i uglavnom negativne komentare među građanima Banjaluke. Mnoge i čudi ova gradska odluka jer stanovnici ovog područja već imaju na raspolaganju tri vjerska objekta u krugu od jednog kilometra.

Jelena Brkić, asistentkinja na inicijativi Naš prostor iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke je za BUKU rekla da se protive izgradnji crkve, ali i bilo kojeg drugog objekta na zelenoj površini koja se koristi kao dječije igralište uz Bulevar vojvode Živojina Mišića, jer bi se tako uništila jedna od rijetkih preostalih javnih zelenih površina u gradu.

"Smatramo da građanima nije potreban još jedan vjerski objekat, ako uzmemo u obzir činjenicu da se u krugu od jednog kilometra u odnosu na pomenutu lokaciju nalaze tri pravoslavna vjerska objekta”, kaže za BUKU Jelena i dodala je da je potrebno sačuvati, kako ovu, tako i druge zelene površine, zbog djece koja se tu igraju, ali i zbog starijih građana koji provode svoje slobodno vrijeme odmarajući na klupama ili šetajući ‘parkićem’.

Kakva će biti sudbina dječijeg igrališta u Boriku, poznatog kao sankalište, vidjećemo ubrzo...

Vezan tekst

Da li je Banjaluci potrebna još jedna crkva ili je bolje da djeci ostavimo igralište?