<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Ranka hrabrost

Mišićka je svojim ulaskom u Skupštinu RS-a markirala i za vijeke vijekova obilježila kompletnu opoziciju, koja je bezmudo posmatrala kako gorile čupaju, čerupaju i vuku po podu jednu ženu. Ženu kojoj je operisana kičma.

29. decembar 2015, 12:00

Sinoć je prva sindikalka u Republici Srpskoj demonstrirala hrabrost. Ljudskost. Ušla je u parlament, jer je imala pravo, tražila je riječ, jer je imala pravo, rekla je podvižniku Nenadu Stevandiću da joj je mjesto u Parlamentu, a ne u skupštinskom restoranu, jer nije došla da jede, i..i mučki je izbačene iz ove svete/klete institucije. 

Zasigurno ste zasuti snimcima i fotografijama hrabrih reportera, koji su vršili svoju radnu dužnost. Naravno, necivilizacijsku skupštinsku deložaciju Ranke Mišić niste mogli vidjeti u režimskim fanzinima, koji imaju i resurse i ljudstvo da to evidentiraju. Jebi ga, nije popularno za Dodikov miran san. RTRS pamflet veli da je "ponašanje Ranke Mišić skandalozno". I od njih toliko. Dovoljno. Očekivano, blentavo i dupeuvlakački. 

Ali..

Lopovska opozicija

Ali, nije postupak Ranke Mišić demistifikovao poziciju. Nema tu šta da se demistifikuje. Lopov je uvijek lopov. Osim ako nije opozicionar- lopov.  

Mišićka je svojim ulaskom u Skupštinu RS-a markirala i za vijeke vijekova obilježila kompletnu opoziciju, koja je bezmudo posmatrala kako gorile čupaju, čerupaju i vuku po podu jednu ženu. Ženu kojoj je operisana kičma. Opozicionari "kurčeviti" su se prilično, suprotno prefiksu, ponašali lagodno. Da ne kažem pičkasto. Rekoh. Pola ih je blejalo u prazno, pola je mumlalo nešto kao "E, ee, nemojte".

A, ima i treća polovina. Jer nije ovo obično koplje od zla. Ovo je koplje i po, pa je logično da ima tri polovine. 

Naprvo mala digresija. 

Juče, po nesreći, gledam kamenovanje djevojke u Afganistanu, lažno optužene da je spalila Kur'an i sve vrijeme se pitam ko su morbidi koji mobitelima snimaju gnusno ubistvo mlade žene. 

Dočim, sinoć gledam gorile kako izvlače Mišićku iz parlamenta RS-a. I opet morbidi snimaju. I čujem glasove bezmudih "mudonja", koji namjesto pomoći, drže mobitele i kesere se tuđoj nesreći. 

Opozicionari, braćo, opozicinari snimaju, zajebavaju se i "šale"! To je ta treća polovina!  Sve moj do moga. To su ti "svježi vjetrovi, nove snage, mlada krv, ambiciozni ljudi drugog pogleda.."

Budale, štono reče Zoran Kesić. Obične seoske budale. Koje drže slike svojih stranačkih lidera na zidu, a Dodikovu u memoriji malog mozga. 

I tako, blago Miloradu Dodiku sa ovom opozicijom. Komotno može preimenovati mjesece u godini po članovima svoje obitelji.

Ranka k'o Ranka

Nije Ranka Mišić prekrila brijeg, nije uradila ništa što do sad nije radila. Nekad bahato, nekad nekorektno, nekada nadmeno. Ali uvijek je radila. I ne pada mi na pamet da je hvalim. Ali, Mišićka je svakoj zvijerki, baš sinoć, otkrila trag. Nema snijega, pa eto, mora ona. 

I konačno je i najveći slijepac shvatio da je opozicija u RS-u neuspio klon Dodikovog SNSD podmlatka. To su hudi nesrećnici koji u mašineriji lokalne moći (čitaj raspodjele narodnih para) nisu uplusani, pa su odlučili da pronađu alternativne izvore finasiranja preko interesnih organizacija znanih kao opozicione partije u Republici Srpskoj. 

Koga boli dupe za Zakon?

Zapitao bi se neki pitac vrli, a šta je sa pravima radnika, šta je sa novima Zakonom?

 Zar mislite da to stvarno nekoga interesuje? 

Eto, preko puta tzv. protestnih skupštinskih dešavanja banjalučkih, u maloj pastileriji-kiosku, na debelom minusu, radi djevojka do debelo u noć. Ne protestuje, jer će u vidu Brzog Gonzalesa da je stigne šut-karta u vidu otkaza. Nema ona, kao ni stotine hiljada zaposlenih u crnoj i sivoj zoni, vrijeme za luksuziranje sve sa transparentima. Okasnio je Marko na ovo radnozakonsko Kosovo polje jedno dvije decenije. 

Odavno mi guslimo argentinski jašući kapitalizam pampasa, e da bi sad došlo iz dupeta u glavu. Zato je borba protiv Zakona o radu tek lokalna donkihotovština. Suma sumarum, 90% zaposlenih odavno žive i uživaju deset puta manja prava od ponuđenog Zakona. I zato je trućanje o istom pusta bespredmetnost. 

Rankina poenta

Tek, Rankino djelo samo je pokazalo odnos prema ljudskom biću, prema individui, prema osnovnim ljudskim pravima, prema opoziciji, prema ženi, prema cjelokupnom licemjernom cirkusu...

A, na kraju, ako ćemo zavjerenički teoretisati i reći kako je vlast kreirala skazku u kojoj je od Ranke napravljena žrtva ne bi li dokazala impotentnost opozicije...Reći ću - SVAKA ČAST RANKI, SVAKA ČAST VLASTI!

E, da, pričaju da je opozicija potpisala neki memorandum o zajedničkom djelovanju. Samo ne znam dal' je to bilo prije ili poslije zlostavljanja jedne žene. 

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar