<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poznat nasljednik: Legendarni napadač prvi kandidat za klupu "zmajeva"

16. april 2024, 3:38

FS BiH odlučio da ne produži ugovor sa Savom Miloševićem, a već je poznat i njegov nasljednik!

Reprezentacija BiH će uskoro dobiti je novog selektora! Po svemu sudeći, biće to Sergej Barbarez koji je bio dugogodišnja želja navijača BiH.

Dosadašnjem selektoru Savi Miloševiću istekao je ugovor krajem marta, nakon analize urađenog, u krovnoj kući bh. fudbala odlučili su ne produžiti ugovor sa Miloševićem.

Kako je za MONDO potvrdio predsjednik FS BiH Vico Zeljković, Barabarez je najbliži klupi "zmajeva".

"Pregovara se s više kandidata, ali je tačno da je Sergej Barbarez najbliži mjestu selektora", rekao je Zeljković za naš portal.

Biće ovo prvi zvanični trenerski angažman za nekadašnjeg kapitena BiH. Dodajmo, da su Barbarez i Emir Spahić u subotu su bili u Banjaluci i održali sastanak sa predsjednikom FSBIH, a uskoro se očekuje i zvanična potvrda.

Naime, prema saznanjima portala Sportske.ba u stručnom štabu kao prvi pomoćnici biće Emir Spahić kao sportski direktor, Vedad Ibišević, Zlatan Bajramović i Mirko Hrgović. Osim navedenih, govori se o dodatnim imenima u stručnom štabu, navodno su u opticaju dva njemačka trenera kao pomoćnici Barbareza.

Reprezentacija BiH će u budućem periodu dobiti i prvi put zvanične skaute koji će imati zadatak da analiziraju potencijalne reprezentativce širom Evrope i svijeta, te da u ime saveza stupaju s njima u kontakt. Navodno, taj posao će pripasti Saši Papcu i Ninoslavu Milenkoviću.

Što se tiče Barbareza, on je za reprezentaciju BiH odigrao 47 utakmice te je bio strijelac 17 puta. Svojevremeno je bio jedan od najboljih napadača u njemačkoj Bundesligi u kojoj je odigrao 330 utakmica, a najbolji strijelac lige je bio u sezoni 2000/2001.

Sasvim je sigurno da novog selektora očekuje mnogo posla, a u prilog mu ne ide ni paklen raspored "zmajeva" u narednom periodu. Reprezentacija će pauzirati do šestog mjeseca ove godine,a prvo će se suočiti s Engleskom u gostima 3. juna. Šest dana kasnije odmjeriće snage sa Italijom u Empoliju.

Nakon toga slijedi tromjesečna pauza prije početka Lige nacija A, a prvi protivnik je Holandija 7. septembra. Tri dana kasnije "zmajevi" če gostovati Mađarskoj. U oktobru imaju dva meča kod kuće, protiv Njemačke i Mađarske, dok će u novembru gostovati u Njemačkoj i ugostiti Holandiju.