20 запањујућих савјета једног од најбољих психолога свијета

Ако човјек не може ништа добро рећи о себи, а жели нешто да каже, он почиње да говори лоше о другима....

Buka / 03. јул 2016

Михаил Литвак је доктор, психотерапеут и један од најпризнатијих психолога на међународном нивоу. Он је такођер, први човјек који је развио систем звани “Психолошки аикидо”, и први који га је употријебио.

Према Др. Литваку важно је разумјети окружење и себеСљедећих 20 савјета Др. Литвака ће вам помоћи у рјешавању многих животних ситуација:

1. Ако човјек не може ништа добро рећи о себи, а жели нешто да каже, он почиње да говори лоше о другима. 2. Гризи науку, а не грло свом ближњем, ако заиста желиш нешто да загризеш. 3. Депресивно стање је дато човјеку, да би размишљао о себи. 4. Нико никога не одбацује, само неко иде напријед. Онај ко је застао, сматра да је одбачен. 5. Ако добро мислите о себи, зашто је потребно да још неко добро мисли о вама. 6. Ради шта желиш, и не питај за дозволу. Нећеш је добити. 7. Способност да се воли и добро подноси самоћа показатељ је духовне зрелости. Све најбоље радимо, када смо усамљени. 8. Незрела личност често зна, али не умије. Зрела не само да зна, већ и умије. Стога, незрела личност критикује, а зрела дјелује. 9. Ја не знам пут до успјеха. Али знам пут до неуспјеха – то је жеља да се свидимо свима. 10. Нема мушке или женске логике, постоји способност или неспособност да се мудро мисли. 11. Желиш да сазнаш свог главног непријатеља? Погледај у огледало. Избори се са њим и остали ће се разбјежати. 12. Постигни успјех – проћи ће увреде. 13. Са пријатељима је пријатно разговарати, са непријатељима корисно. 14. Постоји само један валидан разлог за прекид везе и престанак радног односа – немогућност личног раста у датим околностима. 15. Треба дијелити само радост и са пријатељима и са непријатељима. Пријатељ ће се обрадовати а непријатељ узрујати. 16. Не јури срећу, и наћи ћеш мјесто гдје она обитава. И срећа ће те сама наћи. Могу да ти кажем мјесто гдје обитава твоја срећа – у теби самоме. А пут до ње је максималан развој свих својих способности. 17. Срећа је “нуспроизвод” правилно организованог дјеловања. 18. Ако неком нешто желиш да докажеш, значи да живиш због тога коме желиш да то докажеш. Ако живиш због себе, онда нема потребе да некоме нешто доказујеш. 19. Машта – то је глас наших способности. Тако ја не маштам да пјевам у опери. Немам ни глас, ни слух. А ако бих маштао, у складу с тим машта би подгријавала моје способности. Због тога, бих се трудио да доспијем у оперу. Само треба размишљати како тај сан остварити. Овдје је главно не журити, тада се снови остварују релативно брзо. Добро је када човјек може да каже о себи сљедеће: “Ја се бавим само покушајима да остварим своје снове.” 20. Боље је комуницирати с добром књигом, него с празним човјеком.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.