Ко први украде Бенксија, његов Бенкси

Скулптура се појавила на малом тргу крај Шафтсбери авеније у централном Лондону још 2004. године и постављена је без било какве дозволе градских и урбанистичких власти, као и сви остали Бенксијеви радови.

BUKA portal / 18. новембар 2019

 

Британски умјетник Енди Линк тврди да је Бенксијева скулптура ''Пијанац'', коју ће аукцијска кућа ''Сотеби'' понудити ове недјеље на продају, украдена од њега и да се продаје илегално, преноси РТС писање Гардијана.

Пијанц је, иначе, Бенксијев одговор на Роденовог Мислиоца, али његов човјек изгледа као неко ко се послије веће количине алкохола скљокао на столицу, а на глави му стоји саобраћајни чуњ.

Скулптура се појавила на малом тргу крај Шафтсбери авеније у централном Лондону још 2004. године и постављена је без било какве дозволе градских и урбанистичких власти, као и сви остали Бенксијеви радови.

Убрзо скулптуру је са постоља ''киднаповао'' Енди Линк, умјетник који предводи ''подземну глобалну мрежу активиста'' под називом "Арт Киеда" чији је циљ да уздрмају савремену умјетност.

Полицији је пријавио свој проналазак и тражио откупнину од Бенксија, који му је умјесто тражених 5.000 фунти понудио двије фунте да купи кантицу бензина и спали скулптуру. Линк је одлучио да Пијанца задржи у својој башти.

У децембру 2015. године Линк је са својом екипом вратио Пијанца на првобиту локацију, али га је поставио на клозетску шољу са водокотлићем, а полицији је, наводно, пријавио да му је неко однио скулптуру из дворишта док је био одсутан.

Када је аукцијска кућа "Сотби“ у свом јесењем каталогу за продају дијела савремене умјетности објавила и Бенксијеву скулптуру Пијанца, одредивши јој почетну цијену на милион евра, Линк се огласио тврдећи да је скулптура његова.

У ''Сотбију'' кажу да имају законско право да скулптуру понуде на аукцији и да су контактирали надлежне у полицији као и надлежне у рагистру за нестала умјетничка дјела.

У подацима о власништву ''Сотби'' наводи да је дјело преузето, што значи да су Бенкси или његови сарадници преузели скулптуру од Линка. У каталогу је пак наведено да је дјело под нејасним околностима пронађено у складишту Арт Киеда.

Бенксијеви правни заступници су одбили да коментаришу овај случај, а полиција тврди да се о овој статуи не води било каква истрага.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.