МУЛТИЦУЛТУС ЗА БУКУ: Наша генерација је можда и посљедња која је истински загријана за рокенрол

Мултицултус је један од најперспективнијих младих бањалучких алтернативних бендова. Свирају ауторску музику, а идеја за оснивање овога бенда дошла је 2015. године када су настали и њихови први демо снимци за пјесме А Ман Фром Ноw Анд Тхен и Урбаница

Ernest Bučinski / 08. новембар 2019

 Бенд је званично оформљен 2016., мјесец и по дана прије деветог Демофеста како би наступио у такмичарском дијелу и од тада непрекидно ради. Чланови бенда су пјевач Милош Маричић, соло гитариста Страхиња Никић, ритам гитариста Лука Куреш, бас свира Марко Ружић, а за бубњевима је Александар Јосиповић. Мултицултис ће у петак 8. новембра у бањалучком Цитy пубу публици представити спот за пјесму “Мемориес”, која је базирана на социјалној теми и говори о очувању породице и ближњих. Више о Мултицултусу сазнали смо од Милоша Маричића фронтмена и вокала овога бенда.

“Име нашег бенда је настало у средњошколским данима. Сад се искрено и не сјећам од чега је тачно састављена изведеница. Чинило нам се некако занимљиво то име, народ око нас је увијек више пута покушавао да изговори правилно и било је симпатично. Име се мало теже памти али свакако је занимљиво и свако може да га протумачи на неки свој начин. До сада смо наступали на многобројним фестивалима широм наше земље и неколико изван ње. Ове године смо можда чак највише наступали, па смо тако направили и једну мини турнеју. Издвојио бих овогодишњи наступ бенда на Нишвилле фестивалу као једно огромно и сјајно искуство, јер смо имали прилику да дијелимо бину са многим великим именима како регионалне, тако и свијетске музичке сцене”, објаснио је Милош на почетку разговора с новинаром БУКА магазина.

 

 

Његов бенд је до сада добио неколико награда. Прва награда била је друго мјесто на Бањалучкој гитаријади 2017., док су већ 2018. на истој Гитаријади освојили прво мјесто. На фестивалу у Куршумлији освојили су треће мјесто, а по мишљењу младог музичара, најзапаженији наступ су остварили на Мостарској гитаријади "На путу за југ"2018., гдје су поред награде за најбољи бенд освојили и награде за најбољи вокал и најбољег гитаристу фестивала.

Мултицултус је до сада објавио неколико пјесама које ће се ускоро наћи на првом албуму.

“Објавили смо већ поменуте пјесме "А ман фром ноw анд тхен" и "Урбаница" за коју смо објавили и спот. Затим смо објавили "Гатес оф Јанус", "Тхе Девил'с бане" и "Епилепсиа" такође са пратећим спотом, а ускоро објављујемо два нова сингла која смо снимали ове године у Мостарском "Паваротију". Публика нас је сјајно прихватила наше пјесме, а на свиркама смо стекли многа познанства са колегама из цијелог региона. Домаћини на фестивалима су заиста били сјајни и наступи су били испраћени гомогласним аплаузима. Што се тиче албума мислим да се свакако исплати издавати албуме, али је већи проблем проналажење одговарајућег издавача који тај албум може да представи широј публици”, казао је Милош.

Мултицултус ствара пјесме на Енглеском језику, а Милош ово објашњава чињеницом да су на њега и његове другаре из бенда утицали искључиво страни бендови из тог говорног подручја.

“Страхиња и ја смо одрасли на утицају страних бендова, зато нам је некако од почетка било лакше да своје текстове представимо на Енглеском језику. Кад се прикључио Лука који је тада студирао Енглески језик на Филолошком добили смо и лектора гратис. Поред тога сви у бенду дијелимо тај неки луди сан да свирамо по великим свјетским бинама, а мислим да нас ипак цијели свијет овако може разумјети. За сада дефинитивно нећемо радити на нашем језику, бар док не завршимо пјесме које се тренутно раде. Ко зна, можда у некој будућности и буде неких пјесама на матерњем језику”, рекао је млади музичар.

На Милошево стваралаштво и стваралаштво његових колега утицали су бендови који припадају различитим музичким жанровима.

“У суштини сви у бенду имамо некако различите укусе што се тиче узора и онога што приватно слушамо. Тако се у нашим пјесмама могу препознати разни жанрови и разни узори, све у зависности од тога шта се тренутно слуша. Од почетка се трудимо да тражимо неки сопствени израз што је наравно веома тешко у мору аутора. Сад не бих издвајао неке посебне узоре, јер заиста је много тога што се врти у нашим главама кад стварамо. Као што сам већ поменуо у самом процесу стварања избјегавамо поређење са бендовима и трудимо се да што мање личимо на друге”, истакао је Милош.

 

Фото: Милос̌ Мариц̌иц́

 

Он је мишљења да је његова генерација можда и она посљедња која је заиста загријана за рокенрол, мада увијек постоји нада да се појаве неки нови клинци који ће истински завољети ову врсту музике и културе.

“Примјећујем да се појављују неке нове још млађе генерације рокера што ме чини изузетно срећним. Док год има младих који слушају било какву врсту рокенрола има наде дефинитивно. Увијек сам некако оптимистичан и мислим да се та публика опет буди. Многи млади слушају метал и рокенрол, али је просто дошло вријеме да заблистају неки други модернији жанрови попут трепа и модерног репа. Волим да слушам разне жанрове и откривам сјајне музичаре на сваком пољу тако да се на мојим плејлистама могу наћи многи реп извођачи. Обично слушам старију школу репа, некако ми је дража, али свакако има сјајних нових извођача које радо слушам”, рекао је наш саговорник.

Он тврди да у Бања Луци има јако мало ауторских бендова што је заправо жалосно јер би музичка креативност у граду на Врбасу требала бити на много већем нивоу.

“Наш народ воли рокенрол, али ако је икако могуће да знају све пјесме које бенд свира. То наравно не би био проблем да људи желе да посјећују ауторске свирке и посвете више пажње преслушавању ауторских пјесама. У Бања Луци фали пуно више фестивала посвећених ауторским бендовима, а карте за наступе би дефинитивно требале да се наплаћују јер цијене нису неке страшне и нико не може рећи да нема новца, јер се народ отима да купи карту више, на примјер за Драгану Мирковић. Поред тога фали медијске пажње усмјерене на младе бендове, јер они без медија остају непримјећени и за публику невидљиви. Ако нико не подржи рад младих музичара они ће бити принуђени да одустану и оду на шљаку у Нјемачку”, рекао је млади музичар на крају разговора.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.