Судија објаснио зашто је Ђоковић дисквалификован са УС Опена

Милости није било за Ђоковића, иако званична Правила гренд слема предвиђају дискреционо право супервизора и судије да одлуче кога ће и због ког прекшаја да дисквалификују. Ево шта је рекао главни арбитар Сорен Фримел

BUKA portal / 07. септембар 2020

" На крају крајева, јесте тачно да постоји дискреционо право (одлучивања око дисквалификације) за сваки прекршај Правила гренд слема, али мислим да овде нису постојале никакве шансе да се догоди било која друга одлука него да он буде избачен са турнира” рекао је Фримел.

" Ово стога јер су чињенице биле тако чисте, тако очигледне – линијски судија је видљиво била повријеђена, а Новак је био бијесан. Он је неодговорно, бијесно послао лоптицу иза себе и, када се све узме у обзир, није ни морало да се користи неко дискреционо право (на изузетак од казне, односно њено прописивање).То баш и није потпуно са правилима, јер се искључење са турнира доноси искључиво на начин на који је донијето – одлуком главног судије и супервизора, а не по аутоматизму. Уосталом “погађање судије (или неког другог) лоптицом” је у поменутим Правилима гренд слема сврстано у одељак “злоупотреба лоптице” и за то су санкције искључиво новчане, као и евентуално одузимање поена или јавна опомена, а дисквалификација се може (али не мора) изрећи за тај или било који други прекршај само ако то пожеле и судија и супервизор.

Фримел каже да се налазио у канцеларији за судије када се инцидент десио, па је морао да истражи шта се све догодило прије доношења коначне одлуке. “Било је фер да се Ђоковићу да шанса да се брани”, каже и додаје сљедеће:

"Све чињенице су најпре објаснили судија меча и гренд слем супервизор. У оваквим ситуацијама је нарочито важно да смо 100 одсто сигурни шта се тачно десило. Нарочито јер сам ја био у канцеларији у вријеме инцидента. Али, чињенице су утврђене и онда сам морао да разговарам и са Новаком Ђоковићем, да њему пружим шансу да каже виђење ситуације. Ипак, на основу чињенице да је снажно ударио лоптицу која је судију погодила у грло, због чега је била у боловима, донијета је одлука да он буде дисквалификован- рекао је Фримел.

"Ђоковић је тврдио да није погодио судију намјерно. Рекао је ‘да, био сам бијесан, ударио сам лоптицу, погодио судију, то стоји, али нисам то хтио да урадим, није било намјерно и не треба да ме због тога дисквалификујете’. Ми смо се сложили да он то није урадио са намјером, али су чињенице такве да он јесте погодио судију и да је та жена била видљиво повријеђена- истакао је главни судија УС Опена.

Прегледавања видео-снимка није било:

“Немамо ми ту могућност овде на УС Опену. Ни на једном гренд слему то не постоји, тако да нисам ни могао да погледам ‘репризу’ ђаја. Наравно, брзина кретања лоптице сигурно је имала утицаја на одлуку. Овдје је лоптица ишла право, и то снажно погодивши судију, тако да друга могућност (казне) није постојала- наставио је он.


"Наравно да су то врло нервозни моменти, па је било од кључне важности да се утврде све чињенице. Зато је све оно потрајало, јер је требало разговарати и са судијом меча и са гренд слем супервизором. Вјерујем да је и права процедура била што смо играчу дали могућност да изнесе виђење. Потрајало је то мало, али сам желио да узмемо у обзир све чињенице. Да, он је касније понављао да није то урадио намјерно, али није било никаквих других разговора

"То јесте био дио разговора, али постоје два фактора – једно је сама акција, а друго је резултат. А акција, у којој није било лоше намјере, довела је до резултата у коме је судија видљиво повријеђена. То је од кључне важности за доношење коначне одлуке. Не бисмо ми онолико дуго причали да је намјерно погодио судију, али морају да се узму у обзир оба фактора, шта се десило, а и шта је посљедица."

"Дисквалификација играча са гренд слема је важна одлука, а и веома тешка, па зато није битно да ли је то на терену Артур Еш, да ли је у питању први тенисер свијета, или неки други играч на другом игралишту. Одлука треба да је права, јер сви на терену морају да знају какав је улог. Наравно, то је свима присутно у подсвијести, али морамо то и да докажемо својим понашањем, као и да одлуке доносимо на основу чињеница и правила, како би оне биле праведне" закључио је Сорен Фримел.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.