ЗАГОР, АЛАН ФОРД, ДИЛАН ДОГ: Били су то стрипови мог дјетињства, и радили су их Италијани....

Сматрам да не постоји нико из моје генерације, ко није читао стрипове.

Elvir Padalović / 08. октобар 2019

Foto: BUKA

Многи од нас су се учили читати управо листајући те мале чудесне књижице. И даље негдје у неком од албума постоји фотографија из кампа у Башком пољу. Обавезно Загор у рукама. Дјетињство мирише на папир из стрипова. 

Са Загором, Великим Блеком или Капетаном Микијем се почињало, настављало са Текс Вилером, да би се на крају сви окренули цртаним романима о Мр.Ноу, Дилан Догу и Алан Форду. Јер смо одрасли. Јер је тако "оут"  било читати Загора са дванаест или тринаест година. Баш као што су Чеси гутали њемачке филмове о Винетуу, снимљене на нашим просторима, тако смо и ми имали свој "запад", онако како су га креирали у "Бонели комикс" издаваштву. 

 

 

Алан Форд стигао је за нас нешто касније. Читали смо га са четрнаест-петнаест година. Бритак хумор, којем је допринио сјајан превод Ненад Бриксија, оригиналност постава групе тајних агената ТНТ предвођених вјечним Бројем један - све то било је упаковано у мини стриповски формат. Генијалност у малом. Нигдје Алан Форд није доживио такву популарност као у земљама бивше Југославије.

Сви ти романи потичу из Италије.

У Бањалуци је протеклог викенда одржан други по реду Међународни салон стрипа "Девета димензија" у организацији Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске.

Друго издање Салона стрипа посјетиоцима је понудила бројне садржаје, поставку 14 ретроспективних изложби са преко 800 страница стрипа, те промоције бројних стрип издања. 

 

 

Један од најзанимљвиијих гостију на овогодишњем салону стрипа свакако је био Фабио Ћелони, аутор који је 1990. године остварио први контакт са "Дизнијем" и радио на причама о Микију Маусу, а 2000. године започео сарадњу са издавачком кућом "Бонели", као цртач популарног серијала "Дилан Дог". Његов боравак у Бањалуци и у БиХ омогућила је италијанска амбасада а италијански амбасадор у БиХ Никола Минаси био је присутан на отварању салона.

Фабио Ћелони каже како је навикнут да ради неколико ствари одједном. Тренутно црта два издања Дилан Дога, ради за Дизни и пише један роман.

Он је казао је како је цртање Дyлан Дога било остварење сна.

 

"То је било нешто што сам желио радити одмалена, читајући те стрипове. Ја сам као веома млад ушао у екипу Дизнија, са 19 година сам почео радити за њих. Задовољан сам што могу да радим оно што волим. Радио бих ово и бесплатно али о томе неће баш наглас, ипак од нечег треба да се живи."

Он каже како је неке од локалних аутора, а који су изложени у Бањалуци, је имао прилику упознати и раније. 

" Веома су талентовани, што доказује и чињеница да раде за америчке и француске издаваче. За мене је велико задовољство учествовати на оваквим изложбама, јер осим тога што упознајем нове људе и ширим круг познанства и пиријатељства, истовремено стичем нова сазнања и учим од других."  

Фабија Ћелонија смо питали зашто је италијански стрип био толико популаран у бившој Југославији

"Јако добро питање. И ја сам се то питао и питао сам људе са ових простора, зашто им се толико свиђају наши стрипови, првенствено Загор и Алан Форд, а поготово Загор. У сваком случају, када говоримо о Загору и нама је мистерија зашто је то тако и не знам одговор. Што се тиче Алан Форда, то је тип хумора, који јако одговара нашим просторима и на неки начин осликава наш менталитет" рекао је он.

Новинару БУКЕ рекао је да је у Италији и даље најпопуларнијих стрип херој неустрашиви каубој Текс Вилер, док је Дилан Дог на позицији два.

 

 

Никола Минаси, талијански амбасадор у БиХ, рекао је да је ово већ друга година како се сарађује са "Деветом димензијом" а ове су у БиХ стигла два умјетника из Италије. 

"Одушевљен сам што људи у Босни и Херцеговини толико воле италијански стрип и због тога желимо довести наше умјетнике у цијелу  Босну И Херцеговину. Драго ми је да ћемо имати умјетнике и у Мостару и на овај начин кроз стрип, кроз умјетност можемо ујединити земљу, што нам је драго" рекао је он.

Казао је да је био изненађен што толико људи у БиХ воле и читају италијански стрип. 

" Да будем искрен и ја лично сам открио Алана Форда у Босни и Херцеговини и то ми је била одлична вјежба за учење језика. И Алан Форд и Загор и Текс Вилер су јако популарни. А њихови аутори су овдје у Бањалуци и Мостару" рекао је италијански амбасадор за БУКУ.

 


 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.