Facebook pokrenuo projekat za borbu s grupama koje promovišu netoleranciju i mržnju

Popularna društvena mreža je već neko vrijeme suočena s problemima koje uzrokuju grupe koje promovišu netoleranciju i mržnju, a njezini vlasnici uvjereni su da će novom metodom takvima lakše ući u trag.

BUKA portal / 19. August 2019

 

Facebook je nedavno objavio novu mjeru kojom će pokušati moderirati brojne grupe prisutne na svojoj poznatoj društvenoj platformi. U planu je promjena imena grupa iz javnih, zatvorenih i tajnih u puno jasnije javne i privatne, s dodanom opcijom za privatne grupe koja privatne grupe može učiniti vidljivima ili nevidljivima svima koji nisu članovi. Promjena dolazi u jeku dodatnog nastojanja poboljšanja sigurnosti grupa na Facebooku uvođenjem značajki poput poboljšanih alata za administratore i mogućnosti pregleda sadržaja grupe prije ulaska u grupu.

Sve ovo dio je Inicijative za sigurnije zajednice (Safe Communities Initiative) koja je bila pokrenuta prije dvije godine u nastojanju nadgledanja i prepoznavanja nepoželjnog sadržaja na Facebook grupama. Objava stiže u jeku nedavnih otkrića vezanih uz tajne grupe koje služe kao okupljališta rasista.

Promjena imena kategorija sama po sebi neće promijeniti stavove korisnika društvenih mreža ili spriječiti zlonamjerne objave, s obzirom da će administratori i dalje moći grupe učiniti tajnima. Zatvorene grupe koje blokiraju pristup svima osim članovima bit će označene kao privatne vidljive grupe. Tajne grupe koje je nemoguće pronaći putem pretrage i dalje će biti dostupne jedino putem pozivnice, a bit će označene kao privatne i skrivene grupe. Facebook -ovi zastupnici tvrde da će društvena mreža koristiti umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje kako bi 'proaktivno otkrila nepoželjni sadržaj čak prije nego što ga iko prijavi - ponekad i prije nego što ga iko vidi'.

 

N1


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.