Male promjene život znače: Ovih 7 zlatnih pravila morate uvrstiti u svoju rutinu!

Dok jurite za obavezama treba da imate na umu i obaveze koje imate prema svom telu

Stil / 06. Oktobar 2018

Stres i dinamika života u današnje vreme znatno nam otežavaju da se u potpunosti posvetimo zdravlju.

Zdrave navike ponekad oduzimaju dosta vremena i ne možete ih u potpunosti ispoštovati, ali dobrom organizacijom uz minimum pažnje možete dosta učiniti za vaš zdravlje.

Pijte vodu! Ako zaboravljate, evo rešenja

Poznato je da je osnovna potreba tela pored hrane i voda. Čoveku je voda potrebnija od hrane kako bi mogao da funkcioniše. Zato nemojte sebi da uskraćujete ovu potrebu. Većina ljudi zaboravi da pije vodu, a to se takođe da rešiti, jer sada postoje aplikacije koje prate potrebu organizma za vodom.

Šta se dešava ako ne pijemo dovoljno vode?

Čistimo organizam iznutra, jer se kroz mokraću oslobađamo svih toksina koji su se nagomilali, a pored toga jačamo i srce. Čaša vode ujutru i uveče podstiče prokrvljenost organizma, a pored ovih efekata primetićete i da vam koža blista kao nikada.

Voda, ali ovaj put sa limunom

Samo neke prednosti od limuna, koji ćete na brzinu iscediti u tu jutarnju čašu vode su regeneracija i hidratacija kože, čišćenje kože, podizanje nivoa energije. Ipak, mi ćemo se zadržati na jednom, čini nam se najbitnijem u današnje vreme kada mnogi oboljevaju od malignih bolesti, a to je alkalizacja organizma.

Kao što je poznato kiselost organizma izaziva gore navedene bolesti, a limun pravi upravo suprotan efekat i čisti organizam. Iako je ukus limuna jako kiseo, on zapravo ostavlja bazni trag u našem organizmu, i bori se protiv kiselosti. Brza inezdrava hrana, kao i šećeri podižu kiselost organizma, a limun je jedan od najjačih alkalizatora.

Protegnite se

Jednom dnevno odvojte pet minuta da samo istegnete mišiće. Samo neki od efekata istezanja su: prokrvljenost mišića, smanjuje bolove u kukovima, kičmi i nogama, utiče na smanjenje grčeva, povećava elastičnost mišića i fleksibilnost čitavog tela.

Šta piti pored vode?

Pored vode, jogurt je svakako odličan izbor. Delotvorna dejstva jogurta osvežavaju organizam jer obiluje vitaminima i mineralima, ali sadrže i za nas pogodne bakterije i pospešuju varenje i uništavanje štetnih mikroorganizama koji mogu prouzrokovati infekcije.

Pored jogurta, mleko je sjajan napitak koji će pozitivno uticati na vaše zdravlje. Prvenstveno jer jača kosti, sadrži kalcijum koji snaži mišiće i "jača" krv. Iako nutricionisti kažu da se sa mlekom ne može preterati, preporučena količina je 3-4 čaša dnevno.

Hrana treba da bude što jednostavnija

Kada je reč o ishrani, bitno je podsetiti da je svaki organizam priča za sebe i da hrana koja prija jednom čoveku ne mora biti idealna za drugog. Ipak, neka osnovna pravila važe za sve. Prvi od pravila je balans, dakle ishrana u koju ćete jednako uvrstiti kvalitetne proteine, ugljene hidrate i masti.

Umesto teško svarljivog crvenog mesa birajte belo meso i ribu, izbor ugljenih hidrata neka se zasniva na hlebu i proizvodima od celog zrna pšenice, dakle izbegavajtre belo brašno.

Kvalitetne masti ćete pronaći u semenkama, orasima,kikirikiju, bademima koje uvek možete pored vode koju smo pomenuli nositi sa sobom u kesici. Zasitiće vas, a u telo ćete uneti kvalitetne masti.

Kretanje i aktivnosti koje ne opterećuju

Mnogima se dešava da usled izostankafizičke aktivnosti imaju problem da povrate snagu i vrate se u formu. U tom slučaju najbolji izbor je plivanje, koje ne opterećuje mišiće, a povratiće vam snagu posle samo mesec dana.

Ipak, ukoliko ste sve ovo već probali i shvatili da nije za vas, morate znati da se određeni minimum kada je u pitanju fizička aktivnost mora ispuniti i u tom slučaju hodajte kada god za to imate priliku. Izađite iz prevoza ranije, popnite se uz stepenice, prošetajte kada god za to imate priliku.

 

STIL

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.