Nedostatak sna može ugroziti vašu karijeru

Kvalitetan san izuzetno je važan kako za dobro raspoloženje, tako i za energiju, zdravlje i spremnost da se uhvatite u koštac sa izazovima na poslu. Dobar san utiče i na psihu kao i na fizičku aktivnost.

BUKA portal / 12. Juni 2019

 

Istraživanja su pokazala kako previše ili premalo sna može biti jedan od odlučujućih razloga zbog kojih vaša karijera ne ide u smjeru u kojem biste to željeli.

Osobe koje pate od nedostatka sna na testovima pokazuju značajno slabije rezultate u količini obavljanog posla na radnom mjestu.

Zanimljivo je i istraživanje koje pokazuje kako osobe koje u prosjeku spavaju sedam sati, dugoročno gledano, imaju 16 odsto veću platu od onih koji spavaju malo ili previše.

S druge strane osobe koje spavaju manje od šest sati pred ozbiljnom su opasnošću da sagore na poslu jer im je teško odvojiti misli od posla u slobodno vrijeme.

San takođe mnogo utiče na odmor i relaksaciju koja je organizmu nužna, posebno ukoliko radite u stresnim uslovima. Spavanje jača radnu memoriju te utiče na njen kapacitet, a povezan je i s rješavanjem problema, rječnikom, odlučivanjem te čitanjem s razumijevanjem.

LOŠE NAVIKE

Ako patite od insomnije to je obično posljedica loših navika i nezdravog života. Ljudi nesvjesno konzumiraju određene proizvode koji utiču na nesanicu i obavljaju određene aktivnosti koje utiču da kvalitet sna bude loš, te se bude ujutru nenaspavani i mrzovoljni. Izbjegavanje određene hrane, napitaka ali i navika učiniće da zaspite poput bebe, a ujutru se probudite puni elana i zadovoljni.

Proučavajući djelovanje cigareta i duhanskog dima na ljude, naučnici su, između ostalog, otkrili da načajno smanjuje kvalitet sna. 

Ako pušite, pokušajte da prestanete, ukoliko to nije moguće onda pređite na bolje alternative, kao što je iQOS, jer aerosol koji nastaje korištenjem ovog uređaja ima do 95 posto manji nivo štetnih materija od dima cigarete.

Pored duhanskog dima i smartfonovi, pa čak i gledanje televizije pred odlazak na spavanje remete san. Korištenje računara, tableta i mobilnih telefona sprječavaju stvaranje melatonina koji opušta organizam i zbog kojeg osjećamo pospanost.

Ako slučajno pijete lijekove protiv bolova, oni mogu biti teški za želudac pa će organizam biti uznemiren i teže ćete zaspati. Drugi pak tipovi lijekova, poput antidepresiva, mogu uticati na budnost pa se posavjetujte doktorom jer možda je to uzrok vaše nesanice.

Takođe šoljica kafe ima od 80 do 120 grama kofeina, a sigurno znate da je to sastojak koji vas održava budnima. Čak i ako popijete posljednju šoljicu kafe oko 18.00, mogli biste imati problema sa spavanjem jer kofein u tijelu može ostati i 12 sati. Ako ste osjetljivi, budite oprezni i s kafom bez kofeina jer i u njoj ga ima, obično oko 20 mg po šoljici.

NAPUNITE SE ENERGIJOM

Brinite o svom zdravlju i spavajte dovoljno. Jer spavanje uzima oko trećine života i ono je itekako ozbiljan segment zdravlja. U snu se cijeli organizam puni energijom te se odvijaju brojni drugi pocesi koji direktno utiču na normalno dnevno funkcionisanje. No, zdrav san ne služi samo kao odmor tijelu i mozgu, već je nužan i za njihov normalan rast i razvoj, što potvrđuje i činjenica da djeca koja imaju poremećaje spavanja slabije napreduju od vršnjaka s kvalitetnim snom. Osim toga, poznato je i da tokom dugotrajnog poremećaja sna s vremenom može doći i do dugoročnih oštećenja mozga, posebno memorije, koncentracije, apstraktnog razmišljanja i rasuđivanja.


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.