Oftalmolog Bojan Kozomara za BUKU o opasnostima korone: Oči su ulazna vrata virusa...Moraćemo zaboraviti na stare navike poput njihovog "trljanja"

Mogu se češće ukapavati i vještačke suze, kako bi se oči što je moguće više ispirale i vlažile, jer se takođe vjeruje da se virus lakše i brže širi na suhim sluznicama, kaže u intervjuu za BUKU Dr Bojan Kozomara

Elvir Padalović / 29. April 2020

Foto: BUKA

Na opasnost od koronavirusa prvi je ukazao kineski oftalmolog, dr Li Wenliang, i to na način da je primijetio atipičnu pneumoniju (upalu pluća) kod pacijenata koje je liječio od glaukoma (povišenog očnog pritiska). Na žalost, nedugo zatim, dr Li je preminuo od posljedica koronavirusa u svojoj 33. godini. 

Oftalmolog iz Banjaluke dr Bojan Kozomara kaže kako za njega koronavirus nije nepoznat.

„Ono što je definitivno novost jeste upravo SARS-COVID 19, jer zapravo iznenađuje svojom brzinom širenja. Ono što je takođe posebno začuđujuće i novost je u odnosno na do sada poznate viruse ove vrste jeste da jako brzo pogoršava kliničku sliku. Neki pacijenti u svijetu su od potpuno zdravih osoba bez simptoma koronavirusa za 24h bili na respiratoru. Ono što je dobro je da je veliki broj oporavljenih i da virus zapravo ne može negativno uticati na djecu“, kaže on u ovom intervjuu za BUKU
 

Doktore, kolika je opasnost od unosa ovog virusa putem očiju?

Utvrđeno je da su „ulazna“ mjesta virusa u naš organizam nos i oči, a da se prenosi kapljično ili putem kontakta, odnosno dodira rukama. Do sada nema mnogo studija, niti drugih informacija o tome kako koronavirus utiče na vid i da li može da prouzrokuje veća oštećenja. Kineski ljekari, kao trenutno najiskusniji, otkrili su prisustvo ovog virusa kod 9 pacijenata od 1099 oboljelih od COVID-19, dakle nekih 0.8%. Takođe, krajem marta mjeseca grupa naučnika iz Singapura na 61. uzorku suza kod 19 pacijenata zaraženih koronavirusom nije moglo dokazati prisustvo istog. To opet ne znači da ga nema na rožnjači ili konjunktivi. 

Na koji način trebamo zaštititi oči kada govorimo o opasnosti da se inficiramo koronom?

Prvo i osnovno je da izbjegavamo bliski kontakt i dodirivanje očiju vlastitim rukama koliko god je to moguće. Neki zagovaraju i nošenje, tzv. „brila“, ali iskreno je nemoguće svakodnevno funkcionisati sa njima na licu. Pokušajte samo staviti „brile“ i vozili auto, kretati se ulicom, i sl. Ali zato možemo barem nositi dioptrijske, sunčane ili druge zaštitne naočale kako bismo se barem na ovaj način zaštitili od virusa. Mogu se češće ukapavati i vještačke suze, kako bi se oči što je moguće više ispirale i vlažile, jer se takođe vjeruje da se virus lakše i brže širi na suhim sluznicama. Na početku pandemije savjetovano je da se prestane sa nošenjem kontaktih sočiva zbog mogućnosti širenja virusa. Prije nekoliko dana, studija Američke oftalmološke akademije je dokazala da nema veće mogućnosti za zarazu sa COVID-19 ako se svakodnevno stavljaju i skidaju kontaktna sočiva. Opet ponavljam, sve je ovo novo i za nas oftalmologe i sigurno će morati proći još neko vrijeme da sa sigurnošću možemo reći da li i kako virus utiče na oči, te kako se od njega možemo najbolje zaštititi. 

 

 

Sada smo svi lično u vanrednoj situaciji kada se nose gumene rukavice kao vid zaštite, kako onda u tom smislu tretirati oči, svi svjesno ili nesvjesno trljamo oči, da li skidati rukavice, ili? Koji bi bili praktični savjeti oko ovog?

Mi se moramo naučiti živjeti sa virusom, u svakom smislu. A to znači i da ćemo morati mijenjati neke naše stare navike. Jedna od njih je češanje očiju. Mislim da je mnogo bolje, ako se baš mora, počešati oči čistom maramicom ili gazom, nego skidati pa ponovo stavljati rukavice.

Postoje li simptomi na koje su oftalmolozi upozoreni, spominjao se konjunktivitis kao mogući simptom...

Konjunktivitis je trenutno i jedina poznata bolest nastala koronavirusom, uz prateće simptome, kao što su pojačan sekret iz oka, blaga upala, te u nekim slučajevima i zamućenje vida. Opet napominjem, bolest je nova, tako da i dalje nisu poznati svi simptomi i svi mogući uticaji na oko. Iskreno se nadam da će sve ostati na ovim, relativno blagim simptomima. 

Jesu li za Vas kao nekog ko je svaki dan sa pacijentima, iznenadile ovolike mjere predostrožnosti?

Ja iskreno mislim da smo imali sreće jer je na čelu Ministarstva zdravlja dr Šeranić, epidemiolog. Kada pogledate okruženje, pa čak i Srbiju, vidjećete koliko se kod njih zakasnilo sa nekim mjerama, odnosno kada su zatvorene teretane, butici, tržni centri i ugostiteljski objekti... Posebnu zahvalnost treba iskazati prema medicinskim sestrama i tehničarima, pomoćnom osoblju, vozačima, ali i kolegama iz Službe hitne pomoći i drugih internističkih grana. Međutim, mišljenja sam da moramo polako pronaći i ravnotežu između suživota sa virusom i vraćanja u normalan život. Ipak mi ni mentalitetom, ni navikama, a ni disciplinom nismo Kinezi da možemo biti zatvoreni u kući 3 mjeseca.

Šta biste vi preporučili kao zaštitu pogotovo sada pred ljeto, ali i tokom ljeta?

Jedino što možemo svi zajedno jeste da pratimo uputstva nadležnih i pridržavamo se svih mjera, posebno onih o higijeni i držanju distance. Što se tiče očiju, nošenje dioptrijskih, zaštitnih, ili sunčanih naočala, kao i češće ukapavanje vještačkih suza, je trenutno najbolji vid preventive eventualnih bolesti oka izazvanih koronavirusom. 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.