Raspisan konkurs književnog časopisa Hourglass Literary Magazine

Raspisan konkurs (natječaj) književnog časopisa Hourglass Literary Magazine za pisce koji pišu na engleskom jeziku, odnosno, za autore iz regiona koji pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku

BUKA / 19. Oktobar 2015

Književni časopis Hourglass Literary Magazine raspisuje konkurs za autore koji pišu na b/h/s/c jezicima, kao i pisce koji pišu na engleskom jeziku, odnosno autore iz dijaspore koji pišu na (b/h/s/c) i engleskom jeziku. Datum početka konkursa je 20. oktobra 2015. godine.

Konkurs  se raspisuje za izbor najboljih radova u tri kategorije: kratka priča, esej i pjesma. Za pobjednike konkursa, pored simboličnih (klepsidra i diploma), obezbjeđene su novčane nagrade:

• 1000 dolara za najbolju kratku priču;
• 1000 dolara za najbolji esej, odnosno
• 1000 dolara za najbolju pjesmu.

Tematskih i žanrovskih ograničenja nema. Autori iz regiona mogu da prijave jednu priču i/ili jedan esej i/ili tri pjesme. O pobjednicima konkursa odlučivaće žiri u sastavu Sibelan Forester, Jelena Lengold i Džon K. Koks. Članovi žirija će, takođe, u zavisnosti od kvaliteta prispjelih radova, odlučivati i o dodjeli posebnih nagrada za tri autora u iznosu od 500 dolara. Radovi finalista (za koje redakcija odluči da svojim kvalitetom zaslužuju da budu štampani) biće honorarisani.

Voki Erceg: Hourglass Literary Magazine nastao je, u prvom redu kao kreativna I čitalačka refleksija – jer je i čitanje, verujemo, stvaralački čin – pod uticajem, kako se to po običaju kaže, lika I dela Danila Kiša. Štaviše, arhitektura našeg časopisa oponaša roman Peščanik. Kažem – oponaša – kako bih napravio otklon od doslovnog shvatanja te ideje, ali, kao primer, umesto uobičajenog Sadržaja i Uvodnika glavnog i odgovornog urednika, poslednje, pod navodnike, poglavlje, časopisa nazvali smo Pismo ili sadržaj.

Preliminarni rok se završava 1. januara 2016. godine, a više informacija o načinu prijave i kriterijumima konkursa (natječaja) možete pročitati na internet adresi: www.hourglassonline.org/bs/konkurs.

Književni časopis Hourglass Literary Magazine je član zajednice književnih časopisa i nezavisnih izdavača – CLMP-a (Council of Literary Magazines and Presses).

Voki Erceg: Osim toga što je Hourglass Literary Magazine bilingualan, dakle, časopis koji “govori dva jezika”, prvi je regionalni časopis čija je kancelarija smeštena u virtualni prostor, na “webpage”-u: www.hourglassonline.org, a ta je kancelarija daleko funkcionalnija od našeg “office”-a u Banjoj Luci, odnosno Glosteru (UK). Odeljenje “likovnjaka” udruženja Kovačnica, obezbedila nam je potpuno i definitivno prisustvo u sve-haosu interneta; časopis je aktivan na najbitnijim društvenim mrežama, ima svoj mesečni “newsletter” ali i – ne bih rekao promotivne –  već video materijale, koji su neka vrsta kratke, eksperimentalne, dakle, filmske forme. Hourglass Literary Magazine ima regionalnu i “worldwide” distribuciju; ne bez napora (zahvaljujući likovnom uredniku Nemanji Mićeviću) časopis štampamo digitalno i u “offset” tehnologiji. Koristimo “print-on-demand” platformu Ingram (“Lightningsource”), a  “fizičku distribuciju” nam je obezbedila islandska firma Oddi. Napokon, časopis je dostupan za Amazon Kindle, Nook, Kobo eReader, ali I u .pdf (“DRM” zaštićenom) formatu.

Izdavač i regionalni distributer časopisa je Biblioner (Banjaluka/Beograd). Konkurs je raspisan uz saradnju, podršku i pokroviteljstvo Krajina klasa, Manje, BLC-a (“Banja Luka Collage”-a), kompanije Literature and Latte I firme Submittable; a medijski sponzor konkursa je prva bosanskohercegovačka HD ELTA TV.

 

Jedan od medijskih partnera ovog projekta je i portal BUKA. 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.