Visoke temperature zahtijevaju i dodatnu brigu za ljubimce. Pazite na njih

Održavanje optimalne temperature organizma važan je zadatak svih sisavaca. Temperaturni receptori u tijelu omogućavaju psu da osjeti kada se pothlađuje, a kada pregrijava.

BUKA portal / 10. Juni 2019

Foto: Ilustracija

 

Psi se hlade i mirovanjem. Zavuku se u hladovinu i leže kako im temperatura po vrućini ne bi dodatno porasla. Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka

Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

Iako se psi vole izležavati na suncu, važno je znati da, baš kao i ljudi, mogu dobiti opekline, osobito ako im je dlaka rijetka ili bijele boje. Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlijezde (osim na šapama). 

Umjesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg zraka preko površine jezika. Površinske krvne žile se šire dajući mu svijetloružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge dijelove tijela. Što je jezik više isplažen, psu je toplije.

Odlična ideja po vrućini jest postaviti dječji bazen pun vode u kojem se pas može rashladiti kada god poželi.

 

 

Index

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.