<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dražen Grujić: Detalji u fokusu fotografija

FOTOGRAF

U fokusu su detalji, fragmenti iz svakodnevnog života i okruženja, zabilježeni na putu, bez prethodnog scenarija, namjere ili vraćanja na isto mjesto.

31. juli 2012, 12:00

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjaluci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smijer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). 2009. godine bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju. Živi i radi u Sarajevu kao grafički dizajner.

“Neke od zajedničkih karakteristika i obilježja mojih fotografija jesu spontanost, jednostavnost, nepretencioznost, interesovanje za geometriju i igru geometrijskih elemenata, u fokusu su detalji, fragmenti iz svakodnevnog života i okruženja, zabilježeni na putu, bez prethodnog scenarija, namjere ili vraćanja na isto mjesto”, rekao je za BUKU Grujić.

Dodao je da tako detalj, isječak, komad kompletne slike dobiva tako svoju vlastitu priču, pričajući doživljaj lišen svih doticanja sa svijetom koji se nalazi izvan kadra.

Pogledajte Grujićeve fotografije:

Red box, Amsterdam (Holandija)

If only you could see, Los Angeles (USA)

Doručak na balkonu, Sarajevo (BiH)

Cesmeks, Berlin (Njemačka)

Fudbal kultura, Amsterdam (Holandija)

Klupa, Štutgart (Njemačka)

Sjena Loze, Kornati (Hrvatska)

Ulazna vrata, Sarajevo (BiH)

Zaustavljeno, Keruan (Tunis)

Rupa, Pariz (Francuska)

Vezan tekst:

Nina Mašić: Fotografija kao meditacija