<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vuk Bačanović:Kulin ban - dežurni federalni vatrogasac

Čini se da i u pogledu paljevina, izmišljanja slavne prošlosti i još slavnije budućnosti, pozicija i opozicija u Federaciji BiH, još uvijek nadopunjavaju jedna drugu...

04. septembar 2012, 12:00

POŽARI Hercegovina je izgorjela. Kriva je civilna zaštita, koja nije ispoštovala pododredbu akta o donesenoj izmjeni i dopuni zakona o mogućnostima specijalnog vanrednog finansiranja u slučajevima za koji se, prema amandmanu na predloženu predodrednu o stepenu vjerovatnosti potrebe donošenja posebnog ukaza o izvjesnosti proglašenja vanrednog stanja, u slučajevima nemogućnosti potpune tačnosti utvrđivanja, da li u vladi i dežurnim službama sjede u potpunosti, ne sasvim u potpunosti, ili potpuno u potpunosti smjenjivi nadležni ministri, u putpunosti, djelomično ili nikako kadri da u datim rokovima stvore preduslove za realizaciju sredstava, koja, samo pod gore nabrojanim uvjetima, ukoliko se u zadatim rokovima ispoštuju date zakonske procedure, mogu biti realizirana. Sve je, u biti, jasno. Treba samo da realiziramo sredstva, tako što ćemo, poštujući, u zadatim rokovima zakonske procedure, kako bi nikako, djelomično, ili u potpunosti smjenjivi ministri bili nikako, djelomično ili u potpunosti kadri, u slučajevima nemogućnosti potpune tačnosti utvrđivanja, a na osnovu amandmana na predloženu predodredbu o stepenu potrebe donošenja uvida o  potpunoj tačnosti utvrđivanja nabrojanog, a kroz ispoštovanu predodredbu akta o donesenoj izmjeni i dopuni zakona o mogućnostima vanrednog finansiranja, okriviti civilnu zaštitu za nerad.

POVELJA KULINA BANA U međuvremenu se podigla sveopšta histerija, a u vezi osamstodvadesetrogodišnjice izdavanja “poddredbe akta o donesenoj izmjeni i dopune” odredbe o statusu dubrovačkih trgovaca u feudalnom “vladaniju” Bosni, kojom je tada vladao ban zvani Kulin. Razni mediji nas nisu propustili obavijestiti da se radi o “rodnom listu bosanske državnosti”, “temelju državnosti”, dokazu da je “Bosna već u 12 vijeku imala uređenu državu”. Zaobilazeći odmah logiku, koja trgovački ugovor može nazvati “rodnim listom državnosti” ili “temeljem državnosti” (kao da je srednjovjekovni bosanski banat ‘rođen’ ili nastao zadnjom kapi mastila dijaka Radoja na povelji, čime bi dan državnosti BiH, valjda trebalo biti 29. august “usekovanje glave Jovana Krstitelja”), pozabavimo se malo pitanjem “uređene države” Bosne u 12. vijeku, pozivajući se na samu povelju. Država je banovo “vladanije”. On, ima vlast davati garancije trgovcima i određivati kakve će te garancije biti: “Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe...Neće im biti od mojih časnika sile.” Kako je to moglo izgledati u praksi? Otprilike ovako:

Dvorska luda: Gospodaru, gospodaru, evo Dubrovčana opet te traže!
Kulin: Je li, bogati, Priboje, jel’ će oni davati začine, svilu, kadifu i sve ono čega kod nas u 12. vijeku još uvijek nema na tržištu za sir, jareće, ovčije i druge kože... e da, il’ kojeg od kmetova da im prodamo u ropstvo il’ kako ih već izlevatimo?
Dvorska luda: Hoće plemeniti bane!
Kulin: Radoje, Radojeeeeee...
Radoje: Zapovjedaj plemeniti bane!
Kulin: Ajde piši ono... eeee... kako ono kad se počinje, ono vazda isto nešto!
Radoje: “U ime oca i sina...”?
Kulin: E jest, znao sam da se neki otac spominje... Piši dakle da putuju đe i kako ‘oće, samo da... eto, naglasi da mi mogu nešto dati, ako baš ‘oće, al’ da ne bude to tako shvaćeno kao da ja neću, nego... a znaš već kak’a su ova ostala dobra, ko biva, gospoda vlastelinska: “Ako ti uzimaš, đe sam ja tu, ako ti ne uzimaš, što ja da bi oteo?”... i tako dalje ...
Radoje: Odbijate iz pristojnosti, al’ uzimate troduplo! Već smo to sto puta pisali::  “a šta mi ko da svojom voljom kao poklon...”
Kulin: Bravo Radoje, volim te što si najinteligentniji intelektualac u Bosni!
Radoje: “Tako mi Bog pomogao i svo sveto jevanđelje...”

Drugim riječima, tako to biva kad se žrtve “dopune zakona o mogućnostima vanrednog finansiranja” zateknu u veličanju arhaičnije verzije istog.

NOVI USTAV Ali nije sve tako crno.. Neki zabrinuti patrioti su su godinama razmišljali kako da riješe probleme kompleksnog bosanskohercegovačkog društva, birokratije, korupcije i, povrh svega, nacionalizma. Mislili, mislili, pa domislili. Riješili su da napišu ustav buduće države u kojoj će biti daleko manje nabrojanih hazarda, a i požari će se, moždamogućevjerovatno, efikasnije gasiti. Čuveni pravni ekspert prof. dr. Edin Šarčević je na zahtjev Naše stranke i Centra za javno pravo načinio “projekciju novog ustavnog modela za BiH” , prema kojem se država ima sastojati od  šest visoko osamostaljenih teritorijalnih jedinica: dva distrikta (Brčko i Sarajevo) i četiri federalne jedinice (entiteta), koji ne smiju imati nacionalnog predznaka. Dokument po svemu liči na barem četiri već sačinjena “wannabe” Ustava buduće BiH. Tako su još 2004. Mr. Midhat Izmirlija i Mr. Dennis Gratz predložili Ustav Savezne republike BiH, koja bi se sastojala od šest “saveznih pokrajina”. Godnu kasnije 2005, Forum građana Tuzle, predlaže svoju verziju ustava, koji predviđa šest regija, da bi sa sličnim “ustavima” 2005. i 2006. izašli i Stranka za BiH i SDP BiH . Šta se kani postići gradnjom nove kule u oblacima, odnosno pričom o tome šta bi trebalo, bez trunke razmišljanja o tome kako do toga doći? Koliko divizija na svojoj strani imaju liberalne građanske opcije da bi njihove politike iko uzeo za ozbiljno? Naposlijetku, gdje su u njihovoj političkoj viziji barem tragovi ekonomskih politika, koje bi zagarantovale da se buduće napredne savezne pokrajine, regije ili entiteti, onda kada se uspostave, također neće svesti na mrjestilišta birokratije, korupcije, nezaposlenosti i organizovanog kriminala? Koji su to trenutni “građanski” kadrovi koji bi bolje organizovali gašenje požara u dolini Neretve. Postoje li uopšte?

Čini se da i u pogledu paljevina, izmišljanja slavne prošlosti i još slavnije budućnosti, pozicija i opozicija u Federaciji BiH, još uvijek nadopunjavaju jedna drugu. Nema sumnje da bi država bez administrativnih podjela na etničkoj bazi značila preduslove za razvoj naprednijih, lijevih, političkih pokreta, ali kako doći do te države? Listama lijepih želja? To je isto kao da požare u dolini Neretve gasimo tako što smo ih već zamislili ugašene, primjenjujući vatrogasne tehnologije iz Povelje Kulina bana.


Vuk Bačanović: Da li narodi BiH “žele” njen nestanak?

Vuk Bačanović: Sedam zadataka za novu ljevicu u BiH