Uspavanke za Republiku S.

Analiza marketinških kampanja u RS

Uspavanke za Republiku S.

Piše: Nebojša Đumić

Vizuali za političke kampanje su specifični u odnosu na ostale. Istraživanja pokazuju da imate četiri do sedam sekundi da prenesete vizuelnu poruku ne baš toliko zainteresovanom prolazniku. Poruka mora biti jasna (ne više od tri riječi), lični znak, foto i boje automatski prepoznatljivi. Nivoi isčitavanja u političkim vizualima su psihološke prirode, oni apeluju na one stvari gdje se osjećate najugroženijim – nacija, ekonomija, porodica …

Posmatrajući marketinške kampanje na ovogodišnjim lokalnim izborima u Republici Srpskoj primjetio sam veoma zanimljivu zajedničku notu infantilnosti.  Infantilnost je kad odrasle osobe ispoljavaju neke tipično dječije karakteristike mišljenja, emocija ili obrazaca ponašanja. Tako, neke od stranaka „pucaju“ na ono nevino, dječije u nama. Podsjećaju nas na bezbrižne dane recitacija, pjesmica i uspavanki.

Naravno, u pitanju je ponovo klasična zamjena „muda za bubrege“. Poistovjećivanje idealizovane emocije iz prošlosti sa obećanjima puste budućnosti. Onda se mi malo raznježimo i ... opet muda!
Kako nam to rade? Idemo redom:

KUĆA DO KUĆE – KUĆICA?
 

 

Kroz prostor i kroz vrijeme
I uvijek nova pitanja
I uvijek nove teme

 

Kampanja SNSD-a (Srpska, kuća do kuće) odzvanja dječijom radošću. Od veselih kućica koje se bezbrižno drže za ruke po čitavoj Republici, do vedrog slogana koji kao da je ispao ravno iz šašave radionice samog Branka „Kockice“.

 

Iza ovih nevinih poruka sloge i zajedništva, krije se opet tema ugroženosti Republike Srpske, pa je naš primarni cilj, ako uopšte želimo da opstanemo kao narod, glasanje za ponuđene kandidate. Dakle, rađanje straha iz najintimnije i drage emocije. Tako nam glasanje za ponuđenu opciju djeluje kao sopstvena odluka kojom štitimo tu emociju.

 

 

 

Bilbord na kojem je predstavljen Slobodan Gavranović, kandidat stranke za gradonačelnika Banja Luke, ne predstavlja vizuelni pomak u odnosu na ranije kampanje SNSD-a. Ovo sugeriše jednu inertnost, ali i sigurnost u nastupu stranke, sa stavom – “nema potrebe da se bilo šta mijenja”.

 

Poseban problem ovog vizuala je sukob dva dominantna slogana. “Banjaluka najbolje zna” je samo letimičan osvrt na činjenicu da se radi o lokalnim izborima, ali je težište stavljeno na odbranu Države (Srpska, kuća do kuće). Na taj način je “lokalno” preneseno u sferu “globalnog”.

NIJE LAKO BUBAMARCU

 

Ovaj sukob lokalnog i globalnog, je nešto bolje izbalansiran u kampanji SDS-a. Plava značkica sa sloganom “Naša Srpska!”, zakačena o srpsku trobojku, daje nam na znanje da je i ova stranka “zabrinuta” za teritorijalni integritet države, ali i da su svjesni lokalnog karaktera izbora. Tako je slogan “Bolji gradonačelnik” ispod imena stranačkog kandidata – Nenada Stevandića, dosta dominantniji na vizualu od “naše Srpske”.
 

 

 

 

Zamjerka u grafičkom smislu je to što ne postoji razlika u veličini ispisa imena kandidata (Nenad Stevandić) i njegove  funkcije ispod (Bolji gradonačelnik). Naime, u pravilu, ime se ispisuje veće.

 

Fotografija kandidata sa dramatičnim pogledom ravno u oči posmatrača, vjerovatno bi trebala da ukaže na ozbiljnost situacije i neophodnost brzog i učinkovitog djelovanja, ali je tehnički izvedena naivno, pa nas ovaj njegov pogled više uznemirava i dovodi u nespokoj.

 

Kao “poslastica” ove kampanje, na rever gospodina Nenada okačena je bubamara, kao simbol  sreće. To se može tumačiti kao poruka da kanditat sa sobom donosi  sreću, ali se može i zlonamjerno isčitati – “Pa zar politički kandidat treba da računa na sreću?”

 

Bilo kako bilo, ovo naivno obećanje buduće sreće odmah me je podsjetilo na pjesmicu o “Bubamarcu”:

 

Nije lako bubamarcu
zum, zum, zum, zum
Bubamarinom muškarcu
zum, zum, zum, zum
Između tolikih bubamara
zum, zum, zum, zum
Iste boje, istih šara
naći koja je njegova Mara
zum, zum, zum, zum

 

Nevolje Bubamarca, u ovom predizbornom kontekstu dobijaju sasvim drugačiji ton.

NOSIM TE U SRCU - ČUVAM TE U RUCI

 

 

 

 

pjevam samo tebi, mojoj Banjaluci
Ti si radost oka, naša topla luka,
Ti si san djetinstva, naša Banjaluka

 

Sjećanje na ove stihove iz ranog djetinjstva vratio mi je znak koalicije “zajedno za banjaluku” ispisan u srcu. Međutim, ako ostavim po strani ovaj blaži izliv emocija, moram priznati da je kampanja za predstavnika koalicije Dragana Čavića veoma dobro osmišljena.


 

 

Fotografija je sušta suprotnost ozbiljnim i zamišljenim glavama koje nas gledaju sa drugih plakata. Ovdje je predstavljen čovjek opušten, sa smješkom sigurnosti i samopouzdanja. Pogled mu je uperen gore, u budućnost. Ne nosi odijelo, nego je u košulji i kravati. Ovo nam govori  “Nije mi teško da skinem odjelo i zasučem rukave.” Srpska nije ugrožena, čak nema ni zastave. Pozadina je vedra i smirujuća.

 

Slogan “Pozitivna Banjaluka” sa slovom T u obliku strelice koja pokazuje gore čini prepoznatljiv grafički element koji je u odličnoj korelaciji sa fotografijom.

1001 razlog zašto neću glasati

Predizborna kampanja počinje-Cirkus je u vašem gradu!

 

Komentari na tekst (10)
Objavljeno:
Kuća do kućice, sve su unificirane, svi smo isti. Al' ne lezi vraže, veličina je različita i unutar te različitosti u kaste podjeljene i međusobno povezane ručicama samo unutar svoje veličine. Velike s velikim, srednje s srednjim a male s malim. Dakle, nismo isti, nismo jednaki. Bogati s bogatijim, siromašni s siromašnijim, jednaki s jednakijim. Elaborirati na milijun načina, u osnovi ogoljeno do bola, istinito da ne može biti istinitije. Čista desetka za presjek aktualnog stanja i političkog miljea, takođe čista 10 za NAJ... Autogol u političkoj kampanji...Ko shvati, shvatio je, ko ne, nikada ni neće i neka mu je Bog na pomoći a i svim nam s NJIMA ovakvim...
Objavljeno:
Mene znak strelice u riječi pozitivan više asocira na reklame o tabletama za jačanje potencije. Skoro svaka reklama tog tipa imala je neku strelicu. Što se Čavića tiče, smatram da u tom narkomanu nema ništa pozitivno....
Objavljeno:
Jedini pravi i ispravni i jasan i glasan slogan za predstojece izbore stize od Laktaske opozicije-VOZI MISKO!!! Vozi Topolovicu, i ti i tvoja kamarila!Vozi i ne vracaj se.Bastion SNSD-a je u Laktasima. Banja Luka je nebitna.Kad padnu u Laktasima,padaju svagdje.Laktasi su kljuc za rusenje SNSD-a.Jedini.
Objavljeno:
Dražena, tvoje asocijacije asociraju na potrebu za čašu ili dve razgovora bar sa psihologom.
Objavljeno:
hahahaha kakav tekst tj. vrlo promišljena promocija Čavića. A ja kad vidim ovog poslednjeg gospodina odmah se sjetim onih pomilovanja 2005 :)))
Objavljeno:
Mislim da je članak objektivno napisan, i slažem se sa autorom da je kampanja Čavića tri koraka ispred ostalih. Sa profesionalne strane želim da pohvalim samo fotografiju, koja je rađena iz donjeg rakursa (što je odlika recimo kampanje Baracka Obame). Ista šalje jasnu sliku, pozitivan stav, i nadu za bolje sutra. Apsolutno je u skladu sa sloganom, i totalno drugačija od "klišea". Mislim da je ovo prvi put da je neki kandidat fotografisan ovako, bez sakoa i sl. Iskreno, sve pohvale. Dražena - trebala si primjetiti da je ova fotografija isječena sa web portala www.dragancavic.com, i da ovo ujedno nije vizual za OOH. Različiti su vizuali za web, OOH (bilbord, city light), i sl. Teško je sa subjektivnim osjećajem govoriti o nečijem radu. Mislim da je najbolje nekog nepristrasnog profesionalca pozvati da da komentar. Na kraju želim ponoviti mišljenje da je autor objektivno i na kvalitetan način komentarisao sve kampanje.
Aco
Objavljeno:
Dajte nam malo vise podataka o kandidatima za gradonacelnika - odakle se, koje skole i kada su zavrsili, sta su do sada radili, sta su do sada uradili, da li su bili umijesani u neke afere i kakav je epilog istih.....i dajte nam predstavite i neke od nezavisnih kandidata, valjda i oni zasluzuju nasu paznju....hvala unaprijed
Objavljeno:
Čavićeva je najmanje loša od ove tri, ali meni prva asocijacija na ovo ‘pozitivna’ sa predimenziorniranom oštrom krvavo crvenom strelicom nije bila ništa lijepo i pozitivno. Prvi pojam na koji sam pomislila: hiv pozitivan. Prvi pojam je prvi dojam a prvi dojam je najvažniji. Sljedeći pojam: nalaz za rak pozitivan. Sljedeći: krvava udica. I sam font za POZITIVNA je previše uglast i oštar da bi mi davao utisak neke pozitive i olakšanja. Ovo “B A NJ A L U K A” mi pogotovo ne valja. Slova su pretanka kao da je buduća pozitivna Banja Luka ipak i dalje gladna. Razmaci između slova preveliki, kao da u gradu vlada oskudica slova. Ono krvavo crveno srce sa porukom “zajedno za Banjaluku” izgleda kao logotip za akciju davanja krvi ili za Crveni krst ili doniranje organa i samo pojačava asocijaciju na bolest i umiranje. Font za obećanje građanima meni izgleda previše sitan Meni to izgleda kao sitnim slovima štampano uputstvo za uzimanje tableta. Svijetlo plava ali zagasita pozadina podjseća me na bolničke zidove. Taman se uklapa Čavićeva bijela košulja i prejaki bijeli visoko postavljeni reflektor. Sve skupa meni plakat zgleda kao reklama za neku privatnu službu hitne pomoći, tačno mogu da ga zamislim nalijepljenog na veliki bijeli kombi. Sve je moglo da bude i nekakav fazon da je napravljeno namjerno kao “hitna pomoć za bolesnu Banjaluku”, ali ova slučajna sličnost samo me asocira na nedosjetljivost i neoriginalnost.
Objavljeno:
Dobar tekst, ali fali kraj
Objavljeno:
И овај текст, заправо, није знак директне подршке Чавићу? :)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.