<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Dodikova prvoaprilska šega na račun policije

Milorad Dodik je uoči prvog aprila odlučio da nasmije puk tako što je tjerao malo šege, šale i komike sa pripadnicima MUP-a. Zajedno sa režimskim medijima, narugao se zdravoj pameti i u doba najveće krize za ogromne narodne novce kupio 200 vozila, te ih u predizbornom maniru elegantno uručio policiji.

01. april 2014, 12:00

Dakle, nije vijest da je policija dobila od narodnih para narečena vozila. A, jok! Vijest je da ih je Dodik uručio. Milorad Dodik je "poklonio", eto, našoj policiji automobile. Kao da je policija, zajedno sa vozilima, njegova ćaćevina. I još je napomenuo kako će osvježenje voznog parka donijeti još veću efikasnost domaćim plavcima.

Nije nego!

Slika prva

Policajac u starim bušnim cipelama i izlizanoj uniformi pokušava prići prosjakinji na jednom banjalučkom parkingu. U tom trenutku, nailazi crni audi q7. i policajac i prosjakinja se sklanjaju, svako na svoju stranu, dok džip ne prođe. Da mu ne smetaju ili, nedajbože, da ga ne zakače svojim odorama, koje su približno slične starosti i kakvoće. Zacrvenio sam se.

Slika druga

Policajac mirno čeka u zmijugavom redu ispred šaltera banke. Čeka kao i svi drugi. Čeka platu. Poslije pola sata, dolazi na red. Službenica mu nehajno uzima bankovnu karticu iz znojave ruke i još nehajnije saopštava: “Nema ništa na računu, tek je osmi u mjesecu!” On pokunjeno odlazi, a pola zmijugavog reda ga podsmješljivo gleda. Druga polovina se crveni za prvu polovinu, i državu pride.

Slika treća

Policajac stoji u prigradskom autobusu na relaciji Banjaluka-Trn. Nema mjesta. Bus pun kao šipak. Zvoni mu polifono zvono nekog prastarog simensa. Sa blagom sramotom vadi mobilnu ciglurinu i objašnjava ženi kako danas neće kupiti voće. U gužvi je. Laže, a zna da ga raja prisluškuje. Pola putnika se, pogađate, keseri, dok druga polovina ima rozaceu na licu.

Slika četvrta

Dva policajca, negdje između Stanara i Doboja, čekaju u žbunju uz prugu. Policijska patrola se to zove. Iskaču na prvo vozilo koje im se čini jeftinije od 5000KM. Takvih je, đavlu hvala, 80% u našoj prćiji. Vozač im kaže kako nema za tu prigodu namijenjenu cvajku. Djeca mu našla i uzela iz auta. Razumiju ga policajci. Kažu - Daj šta daš. Lokalac u puntu im pruža cekin od 5KM. Salutiraju mu. Ovaj put se policajci crvene. Vozač odlazi zadovoljan svojim malim diletantskim uspjehom. Zajeb’o policajca!

Mislite da su ove sličice izmišljene? Fikcija? Uobrazilja?

Ne! Upravo sve se tako desilo, do najsitnijeg detalja. A ovakvih slika ima na dnevnoj bazi na stotine.

Vrijeđanje ljudskog dostojanstva

Elem, policija nam je gola, bosa i predmet podsmijeha. Dakako, mislim na one što se nazivaju pozornicima, a narod ih zove prašinarima.

A, znate li šta je najlicemjernije? Pa, novinski naslovi u kojima stoji  «Dodik uručio ključeve za 200 automobila».

Pa, da li su silni VW, Pežoi i resto vozila zaista Dodikova tapija? Zapravo, i jesu. 

Svemogući gospodar Srpske u svom feudu dijeli kome šta hoće, kad hoće i kako hoće. On bira prioritete. Dakako, od kredita koji će biti otplaćivan vašim parama. Na red je došlo kupovanje socijalnog mira među čuvarima reda. Pa im je Dodik, namjesto plata, odjeće, obuće, socijalne i zdravstvene zaštite, odlučio kupiti nove automobile.

Svakako da su novi četvorotočkaši potrebni policiji, ali su svakom policajcu negdje nisko dole na listi prioriteta. To vam je, znate, ono kad čovjeku na samrti u pustinji poklanjate superskupo odijelo. A, on bi samo par kapi vode i da se skloni sa sunca. Da preživi.

Nego, nije to ni pola priče o vrijeđanju plavaca. Odlučio je Dodik da održi govor istoj toj policiji, koja je preuzela ključeve vozila.

Tom prilikom je istakao da u Republici Srpskoj nema organizovanih kriminalnih grupa, te ocijenio da je Policija Srpske jedna od najboljih u regionu. Ovo je posebno zanimljivo, ako posmatramo dobar dio vlasti kroz prizmu jedne kriminalne hobotnice. Onda je Dodikova izjava donekle i tačna. Mafija je stvorila državu za sebe i, osim nje, i nema, zaista, nekih posebnih kriminalnih grupa. Tek resto kokošarčića i socijalnih slučajeva koji noćevaju po lokalnim zatvorima.

"Organizovane kriminalne grupe su profesionalnim radom policije razbijene na teritoriji Republike Srpske",  nastavio je prvoaprilski Dodik. 

Istina. Policija je privela čak i svoje kolege inspektore koji su imali pomagače i dilali djeci drogu po školama. Ta, sjećate li se Srđana Radulovića, dugogodišnjeg inspektora za narkotike iz Banjaluke? Sjećate li se Ognjena Stijaka, Marka Kovačevića i Slavka Đurića?!  

Ova Dodikova konstatacija je sigurno ubijedila  policiju u to da podosta njihovih nadređenih koji privatno voze nove automobile, 3 puta skuplje od doniranih, nisu u kriminalnim vodama. Svaki pošteni policajac će povjerovati Dodiku koji veli da nema kriminala i da inpektori od svojih 900 maraka mogu da voze nove Mercedese i kupuju kuće i stanove sve u 16. Pa, naravno. Zašto vjerovati svojim očima i ušima kad Milorad drugačije zbori?

Iskoristio je Dodik ulogu prvoaprilskog Djeda Mraza, pa se nastavio sprdati sa policijom.

On je podsjetio plavce da je sadašnja vlast u Republici Srpskoj do sada obezbijedila 1.900 automobila za MUP, dok su neke ranije vlasti obezbijedile samo 120 vozila.

"To dovoljno govori o odnosu prema Republici Srpskoj. Ponosan sam što je ova vlast imala obavezu da pomogne rad policije", dodao je Dodik.

Nije se zapitao Dodik šta je sa policajcima koji su više naklonjeni nekoj drugoj političkoj opciji. Nisu li oni direktno diskriminisani ovim Dodikovim partijskim izjavama? Šta to briga Dodika. I zar ima policajac na njegovim jaslama koji je blizak, recimo, Bosiću? 

Pa, ne poklanja Bosić, nego naš Mile automobile! Čisto da policija zna za koga radi i šta treba da radi.

Tako sveta šizofrena politička funkcija prvog čovjeka entiteta, političke partije, prvog medijskog urednika  i prvog baje u Republici Srpskoj, omogućava Miloradu Dodiku i njegovim trabantima da od svega prave predizborni šou.

Istina, sa policijskom pameću i inteligencijom se poodavno poigrava narod u vicevima, ali je u ovom slučaju i jedan predsjednik našao za shodno da se zajebava sa drugovima u plavom.

U jednopartijskom, autarhičnom entitetu, gdje je policija, kao i veći dio društva, obespravljena i ponižena do besvijesti, gdje bukvalno skuckava marku sa markom i nema redovna primanja, pristiglo je dakle 200 novih vozila u predizbornoj kampanji. A, još će 200, vele. I nije to više šala samo sa policijom, to je sprdačina sa čitavim narodom, koji gleda kako se krčmi ono malo njihove bijede i kopni u  predizbornom marketingu jedne političke partije.

Nego, u čitavoj ovoj bajci, režimski mediji nisu objavili koja je to firma pobijedila na tenderu i koliko je koštalo ovo saobraćajno zadovoljstvo? Nije, valjda, od euforije saopšteno iz kojeg komercijalnog kredita su “stvorene” pare. A, pare nisu male. 

Konkretno, izdvojeno je 15 miliona KM, a biće još 9 miliona. Ovo “izdvojeno” čitaj kao “kreditno zaduženo“. A, ovo zaduženje ide po tvom džepu, čitaoče.

Srećan ti Prvi april i neka se šale na tvoj račun kad mogu!

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar

 Pročitajte još: Dragan Bursać: Bojovnička ćuna u otadžbinskom ratu

Dragan Bursać: Reče mi jedan Izvor, otišli smo u tri lijepe materine!