Bob Živković – ,,Tukli su me kao vola. Svi. Verovatno sam smeh i radost sakrio u crtezima.”

Dobroslav Bob Živković je umetnik, čovek fantastičnog smisla za humor, illustrator mnogobrojnih knjiga i časopisa, illustrator naučne fantastike i karikatura.

BUKA portal / 14. Maj 2020
 

Rodjen 1962. godine u Pirotu, a odrastao u Beogradu. Završio je Fakultet primenjene umetnosti u Beogradu. Svoje prve ilustracije objavio je u časopisima “Student”, “Vidici”, “Veliko dvorište”, “Zeka” i “Tik-Tak”. Ilustrovao je preko 200 knjiga i stalni je illustrator “Politikinog zabavnika” i Kreativnog centra. Dugo je radio kao umetnički direktor studija “Sači i Sači” u Beogradu. Dobio je čak pet nagrada Neven za najbolje ilustrovanu dečiju knjigu i dva puta je nagrađivan nagradom Zlatno pero.

Bob je dokaz da „slika govori više od 1000 reči“. Njegove ilustracije pričaju, pevaju, viču, smeju se na sav glas… one su žive i žive među nama više od 37 godina! On uvek crta za sebe, u školi je imao trojku iz likovnog i zauvek čuva dete u sebi…

Ko je glavni krivac za to što danas stvarate „najčitanije“ ilustracije?

Uh, gomila je krivaca i menjam ih zavisno od raspoloženja. Probaću da nabrojim one koji mi prvi padnu na pamet:

1. Fudbal. Da sam bio samo malo manje glup za fudbal, trčao bih za loptom, pa ne bih imao vreme za knjige i crtkanja.

2. Tolkin. Da je Gospodar prstena bio ilustrovan ja bih čitao i uživao, ovako sam  morao sam da crtam.

3. Moja Mama. Mama je uvek kriva za sve, da me je manje hvalila, manje bih crtao.

Kakav đak ste bili? Da li je likovno bio Vaš omiljeni predmet?

Nisam bio najbolji đak, bio sam jedva vrlo dobar. Na kraju svake godine imao sam dve trojke. Roditelji su morali da moljakaju da mi se bar jedna popravi. Trojku iz matematike (jer, em sam glup za matematiku, em sam ceo čas samo crtao) i trojku iz likovnog (moja nastavnica nikad nije poverovala da ne precrtavam).

Foto: Facebook.com

Vaši crteži su zabavni, smešni, omiljeni, prepoznatljivi i drugačiji od ostalih. Da li ste kao dete bili takvi?

Tukli su me kao vola. Svi. Verovatno sam smeh i radost sakrio u crtezima.

Većina Vas doživljava kao dečijeg ilustratora. Da li je to zaista tako?

Ne vidim razliku između dečije i ,,ozbiljne ilustracije. I deca i odrasli vole da se smeju, istražuju, igraju. Negde neko prima platu pa razvrstava ilustratore po fiokama. Separater ilustratora nema pametnija posla.

Koji projekat Vam je oduzeo najviše vremena?

Knjiga ,,Seks za početnike” Jasminke Petrović (Kreativni Centar). Sve knjige pre Seksa (?!?) i posle, mi smo crtali i pisali bez ikakve brige i sekiracije. Ako ne uradimo dobro – nikom ništa. Seks za pocetnike je bila jedina knjiga koja je važna, gde možemo da pogrešimo. Zato smo je pisali, svađali se, dogovarali, savetovali, brisali, crtali, plakali tri godine.

Foto: Pixabay.com

Da li je lakše bilo ilustovati ranije, u vreme knjiga, papira i olovke ili sada u doba novih tehnologija?

Nikada nije bilo teško crtati. Teško je naći ideju šta crtati, a tu ne pomaže tehnologija.

Kakav je osećaj raditi toliko dugo za Politikin Zabavnik i Kreativni centar?

Politikin Zabavnik je mnogo veći i mnogo važniji od mene, ja sam samo trenutak u njemu, bila je čast raditi. Kreativni centar je nalik mom detetu, nešto najbliže meni- Bio sam tu kad se radjao, kikotao se dok je pokušavao da prohoda, radovao se prvim uspesima, nervirao me je u pubertetu… sada sam ja omatorio, a on je pametan i snažan… pa se volimo.

Da li ste imali neke posebno zanimljive ponude za ilustraciju? Da li postoje neke koje biste odbili, neko za koga ne biste crtali?

Ja uvek crtam zato što me nešto zanima, ili raduje, ili zabavlja. Crtam ono što volim i u čemu uživam. Crtam za sebe. Politiku prezirem i ne crtam je.

Jednom ste rekli da volite da ogovarate. Koga biste danas ogovarali?

Uvek sebe. O sebi znam najviše, znam najsitnije tajne i nikoga smešnijeg i zgodnijeg za ogovaranje ne poznajem.

Foto: Facebook.com

Kada spustite olovku, šta radite?

Nekada sam čitao kao manijak, sad čitam knjige i igram kompjuterske igrice. Uživam u pričama i sve mi je jedno da li ih pronadjem u romanu, stripu, filmu ili igrici.

Dajte nam savet kako da sačuvamo dete u sebi, baš kao Vi?

Svi smo deca. Svaki put kada ne mora da zvoni budilnik i ne morate na posao – dete pobedi. Svaki put kada ne morate da budete ozbiljni, kada ne morate nekom da persirate, kada smete da se glupirate, kada se kikoćete, kada se isplezite, kada pokisnete vi ste dete. Kada morate da plaćate račune, kad morate nekog da fascinirate, kada se plašite (posebno kada se plašite), vi odrastate.

Kada biste sada dobili zadatak da ilustrujete na temu „Srbija danas“, sta biste nacrtali?

Evo primera sta ne volim da crtam :-). Tema vuče na politiku, to bih odbio. Ako vam treba “Srbija danas” gledajte dnevnik, pratite twiter. Ilustratori se brinu o zmajevima.

Preuzeto sa http://www.momsecret.net/


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.