Da li će BiH oboriti belgijski rekord?

<p>Odgovornost za formiranje vlasti treba da preuzmu stranke koje su dobile najveće povjerenje građana, ili one stranke koje imaju dovoljan broj mandata da budu parlamentarna većina – kaže u intervjuu za BUKU Branislav Borenović, potpredsjednik Partije demokratskog progresa RS.</p>

Elvir Padalović / 25. Januar 2011G-dine Borenoviću, šta mislite o razrješenju Dragana Čavića sa senatorske funkcije od strane Milorada Dodika?

Taman smo zaboravili na visoke predstavnike koji su bez obrazloženja smjenjivali ljude zbog političke pripadnosti i lične netrpeljivosti, kad dođe vrijeme i da domaći “visoki predstavnici” počnu presuđivati po svom nahođenju negirajući tekovine na kojima se i sami danas nalaze. Zaista jedan nevjerovatan potez koji je apsolutno za svaku osudu. 

Da li je nakon oktobarskih izbora radikalizovana politička situacija u BiH? Medijska „prepucavanja“ između javnih entitetskih servisa stvaraju lošu atmosferu, govor mržnje je opet jako prisutan...

Jedno je sigurno, postojeći politički konflikt ne odgovara građanima, bez obzira u kojem entitetu žive ili kojem narodu pripadaju. Ovakva vrsta konfrontacija je jedini način da aktuelne vlasti, ili vladajuće partije, skrenu pažnju javnosti sa ogromnih ekonomskih problema i sve težeg načina življenja sa kojima se obični ljudi suočavaju.

Nedavno je propao još jedan dogovor političkih subjekata na temu konstituisanja vlasti u BiH. Kako riješiti ovu, čini se, beskonačnu trakavicu?

Odgovornost za formiranje vlasti treba da preuzmu stranke koje su dobile najveće povjerenje građana, ili one stranke koje imaju dovoljan broj mandata da budu parlamentarna većina za šta će biti potrebno da jedan broj političkih subjekata pokažu spremnost da prestanu da se zalažu za neka radikalna ustavna ili politički nemoguća bh „ekstremno-avanturistička“ rješenja nego da budu potpuno svjesna da budući Savjet ministara treba da se više bavi rješavanje nagomilanih svakodnevnih problema u skladu sa svojim postojećim ustavnim ovlašćenjima. 

Čini se da je vrlo teško, gotovo nemoguće, zadovoljiti interese svih političkih subjekata –  u procesu konstituisanja vlasti se susreću dva nepomirljiva stava....

Ovdje se isključivo radi o ličnim animozitetima i ljudskim sujetama i postoje tri moguće opcije za formiranje vlasti. Prva, da se stranke sa najvećim brojem glasova dogovore i formiraju komotnu dvotrećinsku većinu koja po svom karakteru donosi nešto „krupno“ jer predstavlja mogućnost ozbiljnog ustavnog prekrajanja što može biti samo na štetu entiteta, a najviše Republike Srpske. Drugo, da neka od drugoplasiranih partija „predstavnika konstitutivnih naroda“ skupi hrabrosti da iskoči iz skuta prvoplasiranih partija “zaštitnika konstitutivnih naroda“ i formira matematički dovoljnu većinu i da bez straha od ustavnih promjena takva parlamentarna većina radi svoj posao najviše na evropskim integracijama. Treća opcija je da oborimo belgijski rekord u neformiranju vlasti poslije izbora i tada će nam vjerovatno trebati novi izbori. 

Kako Vam se čini situacija u vezi sa vetom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, a u vezi sa izborom Vlade RS? I Ustavni sud RS je ocijenio njihov zahtjev za preispitavanjem povrede vitalnog nacionalnog interesa prihvatljivim...

Samo nastavak političke krize i produbljivanje složenih odnosa unutar BiH. Siguran sam da nije došlo do kršenja Ustava RS prilikom izbora Vlade RS, kao što mislim da je trebalo uvažiti prijedlog Kluba Bošnjaka u vezi izbora rukovodstva Vijeća naroda RS, ako već nije izabran predsjedavajući onda je bar zamjenik predsjedavajućeg trebao biti izabran na prijedlog legitimnog Kluba konstitutivnog naroda. Ovo mi sve liči na onu dječiju „on je prvi počeo“, a nažalost svi snose posljedice.

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.