Džez gitarista Vladimir Tubić: Banjaluci fali moderna akademija u kojoj će se svirati džez, bluz i rokenrol

Vladimir Tubić vrstan je, talentovan i perspektivan mladi džez gitarista iz Banjaluke.

Ernest Bučinski / 28. Februar 2020

 

Gitaru svira od jedanaeste godine, kada je počeo da uzima prve privatne časove kod legendarnog banjalučkog muzičara Zlatka Midžića Midže. Vremenom je mijenjao učitelje, a Vladimir je jedno vrijeme išao na časove i kod, možda i najboljeg rock gitariste sa ovih prostora, Radomira Mihailovića Točka. Za ovog genijalnog muzičara, Vladimira vežu odlična iskustva. Išao je kod njega nekoliko mjeseci na časove i, kako kaže, kod njega je savladao jedno veoma bitno gradivo koje mu je pomoglo da gitarski napreduje. Zbog toga Vladimir preporučuje svim muzičarima polaznicima da se jave Točku i upoznaju sa njim, jer od njega mogu puno naučiti. 

Danas Vladimir svira sa svojim bendom “Vladimir Tubić kvintet”, sa kojim nastupa po festivalima i klubovima, a živi na relaciji Banjaluka – Beograd. Ovih dana boravio je u svom rodnom gradu, gdje je imao nastup u klubu “Žiža” sa poznatim gitaristom Draganom Tabakovićem, pa je novinar BUKE iskoristio priliku da s Vladimirom uradi intervju, prisjeti se Vladimirovih muzičkih početaka i popriča o njegovoj budućoj karijeri. 

“Sjećam se da je u početku bilo teško savladati osnove, kao što je i svaki početak težak. Bio sam sam izuzetno sretan kad sam dobio svoju prvu akustičnu gitaru, entuzijazam je bio veliki da savladam osnove. Prvi učitelj gitare bio mi je banjalučka lokalna legenda Zlatko Midžić Midža, basista i i izuzetan sluhista. Izuzetno sam mu zahvalan i smatram da je on zaslužan za moj muzički napredak, jer je uvijek potencirao na bitnim muzičkim elementima kao što su ton u ruci, feeling, dinamika i slično. Zlatko mi je bio producent na mom prvom instrumentalnom albumu i mogu slobodno da kažem da je on zaslužan za ono gdje sam ja danas”, kazao je Vladimir na početku razgovora.

 

Svaki početaj je težak, pa je tako bilo i sa Vladimirovim savladavanjem instrumenta. Ali on tvrdi da se, uz konstantan rad i dobro mentorstvo, to prevaziđe. 

“Bitno je biti uporan i mnogo vježbati, jer to je ključ uspjeha. Vježbanje instrumenta je ovisilo o periodU. Nekad sam vježbao više, a nekad manje.Trudio sam da mi vježbanje instrumenta bude konstantno i nikad nije prošao dan, a da nisam minimum sat vremena vježbao. Smatram da je mnogo bitnije šta se vježba od toga koliko se vremenski vježba”, tvrdi gitarista.

Iako je mnogo napredovao, Vladimir i dalje uči. Trudi se da napreduje u muziciranju, pa tako i danas kao muzičar koji bi mogao mnoge da nauči sviranju, on i dalje uzima časove kod iskusnih profesora gitare.

“Moj sadašnji mentor gitare je Miša Marjanov. On je jedan vrhunski gitarista koji živi i predaje u Subotici. Kod njega sam išao privatno na časove tri godine i on me je spremao za prijemni ispit na džez konzervatorijumu u Beču, na kojem sam studirao. Vrhunski je gitarista i poseban zbog svoje svestranosti u muziciranju”, kaže Vladimir.

Međutim, vježba i rad su donijeli i rezultate, što je Vladimiru omogućilo da ima mnoge nastupe i dođe u saradnju sa poznatim i priznatim džez muzičarima.

“Učestvovao  na raznim regionalnim i internacionalnim studijskim projektima i lajv nastupima. Naveo bih dva najbitnija, a to je promocija albuma u Beogradu na kojem su mi gostovali Vasil Hadžimanov, Miroslav Tovirac. Najveći događaj na kojem sam učestvovao je festival "Made in New York" u Crnoj Gori, na kojem sam imao priliku da sviram sa čuvenim  bubnjarom Dave Wecklom i mnogim odličnim muzičarima iz Sjedinjenih Država”, naveo je muzičar.

Kada je riječ o pravcima, Vladimir je stilski orijentisan, kako kaže, uglavnom ka jazz, blues, funk i fusion zvuku. Što se tiče rokenrola, Vladimir sluša, ali ne svira u rock bendovima.

“Radim na svojim kompozicijama, snimio sam dva albuma. Zadnji album "Half Step Up" je uspješno prošao na promocijama albuma. Imam u planu da promovišem album i na zapadu. U skorijem periodu planiram da snimim novi singl i uradim spot za novu kompozociju”, kazao je mladi džezista.

On smatra da se na našim prostorima dosta probudila svijest o džez muzici, pa je tako i karijera sadašnjih džez muzičara mnogo izvjesnija nego ranije. 

“Sve je više džez muzičara, jer se nedavno otvorila “Jazz akademija” u Beogradu. Sve je više džez koncerata i jam sessiona, pa publika ima priliku da čuje džez. Što se tiče Banjaluke, ovdje treba jedna institucija, to jest akademija koja se bavi modernim muzičkim smjerovima, i koja bi zaposlila nekoliko gostujućih profesora koji bi predavali instrumente i muzičke stilove kao što su: rock, blues, jazz. Na taj način bi mladi muzičari u Banjaluci napredovali i tako bi se unaprijedila scena. Nažalost, u Banjaluci mladi muzičari nemaju od koga da uče, pa nema ni scene, ni napredka. Treba tu još dosta autorskog rada”, objasnio je muzičar na kraju razgovora.
 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.