Grupa Moreuz za BUKU: Tjentište je magično mjesto, a OK fest po nama najbolji u regionu

Beogradski ”Moreuz” je petočlani alter pop rok bend osnovan 2016. godine raspadom grupe ”Hypnotized”, kada je članovima tog benda, po njihovim riječima, dosadilo da sviraju kafanske obrade po pabovina, klubovima i festivalima

Ernest Bučinski / 05. Juli 2021

Foto: Srđan Đurić

 

Debi album ‘’Moreuz’’ izdali su 2017. godine za izdavačku kuću Odličan Hrčak. Ovaj bend mnogo vodi računa o vizuelnom identitetu, pa su za pet pjesama s albuma prvenca uradili interesantne i inspirativne spotove. Scenarije za spotove osmišljavaju momci iz benda, a režira amerikanac meksičkog porijeka koji već duže vrijeme živi u srbijanskoj prestonici - Mark Nava. Grupa je singlom “Tamni grad” najavila rad na drugom albumu koji zbog situacije sa pandemijom još uvijek nije objavljen, ali bend je aktivan i svoje pjesme će ove godine po prvi put pretstaviti i bh. publici na OK festu.

Grupa ”Moreuz” će 13. avgusta nastupiti na Jägermeister Main Stage-u legendarnog OK festa koji se i ove godine tradicionalno održava na Tjentištu (NP Sutjeska). Povodom ovog koncerta razgovarali smo s frontmenom benda Ilijom Šetka.

Da li ste do sada ikada bili na Ok festu i šta za vas znači svirati na jednom takvom mjestu, Tjentištu, koje nosi istorijski pečat?

Jesmo Dejan i ja, mislim čak na prvom OK festu sa Hypnotized. Tjentište je magično mesto i ima neverovatnu energiju. Sam festival je po meni najbolji u regionu.

Vi ste mlad bend, osnovani ste 2015. godine. Da li često svirate po festivalima?

Moreuz je osnovan kada je gitaristi i koautoru Dejanu i meni dosadilo da sviramo kafanske obrade sa Hypnotized. Sa prethodnim bendom smo obišli sve festivale u regionu, a sa Moreuzom planiramo više da sviramo sada kad izlazi drugi album.

Kako bi žanrovski odredili svoju muziku i ko su vam muzički uzori?

Rokenrol, muzičkih uzora je previše da bi nabrajali.

Da li je teško da dođete do afirmacije i koliko vam pomažu festivali poput OK festa da se afirmišete?

Nije teško doći do afirmacije, postoje samo dva načina, ili da se plati ili da se jako glupira. Mi smo plaćali publiku da dolazi na naše koncerte i opet ćemo kad skupimo pare. A solidno se i glupiramo.

Gdje ste sve u bivšoj Jugi svirali, kako publika reaguje na vašu muziku?

Moreuz samo u Srbiji. OK fest nam je premijera u BiH. Sa Hypnotized smo bili svuda.

Vaši spotovi su jako interesantni. Kako dolazite do ideja i ko piše scenarije za iste?

Scenarija pisemo mi iz benda, razrađujemo ih sa našim prijateljem američkim režiserom koji živi u Beogradu Mark Navom. Ideje dolaze isto kao i za pesme, odsvuda, iznenada.

Koliko je uopšte danas teško napredovati u svijetu muzike i da li se vi isključivo bavite muzikom ili ste u još nekim poslovima?

Za nas je napredovanje kada napišemo bolju pesmu, lepši tekst, snimimo zanimljiviji spot. Svi radimo jos po nešto, u HR kompaniji, kao freelancer, trener gimnastike i kralj piva.

Može li se danas uopšte živjeti od sviranja rokenrol muzike?

Naravno, nema ništa isplativije od rokenrola.

Vaše mišljenje o današnjoj rokenrol sceni u Beogradu, čini se da je sve manje dobrih mladih bendova i da scena opstaje oslanjajući se na bendove iz osamdesetih i devedesetih.

Ima dobrih novih bendova. Nema mnogo scene i medijske podrške, ali to će Nektar pivo da pogura, biće bolje. Da se izvućemo iz ove glupe pandemije, pa samo pivo, festivali i rokenrol!

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.