HELEM NEJSE ZA BUKU: Mi smo kao društvo sve više u Njemačkoj

Sarajevska hip hop grupa Helem Nejse kreirala je jedini animirani serijal za odrasle, pod nazivom „Bruca Braca Bruda Brada“. Nastali prvobitno kao audio skečevi za potrebe Helem nesje rejdio šoua, vremenom su se razvili u tipske likove.

Sara Velaga / 26. Februar 2020

 

Upravo ti likovi na zanimljiv, simpatičan, a prvenstveno realističan način govore o nama i našem društvu. 

Nakon objavljenih 13 epizoda prve sezone, članovi grupe najavljuju drugu, koja će, kako navode biti potpuno drugačija od ove, čemu će svjedočiti i pilot epizoda. Ipak, za sve one koji su htjeli saznati nešto više i o samim dosadašnjim epizodama, ali i upoznati malo bolje „Brucu Bracu  Brudu i Bradu“ HELEM NEJSE za BUKU:

„U posljednjoj, šestoj sezoni napustili smo Radio Otvorena mreža i u produkciju svojih emisija krenuli samostalno, neovisno u svom novootvorenom studiju. Pošto je transformacija sa radija na internet iziskivala uključivanje i video segmenta, te je emisija evoulirala u podcast, tako su i Bruca Braca Bruda i Brada morali dobiti svoj izgled. O tome govore njihove uvodne replike u prvoj epizodi.“

Narator pas nam odmah govori kako je riječ o „Četiri debila, klošara iz različitih porodica, ali iste ulice“. Čime se oni bave, kako provode dane?

Prije svega treba shvatiti da i lik Naratora govori iz svog subjektivnog ugla i iz prethodnog iskustva, tako da Brucu, Bracu, Brudu i Bradu svako doživljava na drugačiji način pa i on. Jer svako ko je živio ili živi u zemljama bivše nam države ima svog Brucu, Bracu, Brudu i Bradu sa kojima se susretao, provodio vrijeme ili je čak jedan od njih. 


Kakve poruke ste htjeli poslati samim izborom likova? S obzirom da je Braca „babin sin“ koji se svakodnevno druži sa „ničijim sinovima“?

Iako je Braca babin sin on je odrastao sa njima, to mu je raja, s njima se druži, puši travu... Naravno, voli izbost šaberom, stalno je u muriji ali ga stari svaki put izvadi i uredno je na slobodi, hoda gradom sa nožem u ruci. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i likovima je namjerna. 

Za Bradu ste rekli da je „fakat glup“, ali naivno dobar. Kako se takvi likovi uklapaju u današnje društvo i čine li njegovu većinu?
Brada je utjelovljenje svih naroda i narodnosti sa ovih prostora. Glupi dobričak koji puši svaku šuplju. Može sve, samo nek ne puca i nek ima droge. Kad zagusti on je topovsko đule, a kad treba donositi važne odluke sklonjen je u ustanovu da mu se dodatno ispere mozak. Iako se najviše žrtvuje na kraju ostaje sam i o sebi zabavljen.

Tematske obrade svake od epizoda dovele su i do teme govora mržnje, kojom ste se i ranije i u pjesmama i emisijama bavili. Koliko smo danas izloženi, ali i uvučeni u svijet govora mržnje?

Kod nas su ljudi pojam slobode govora shvatili na drugačiji način od zapadnih naroda. Kada su nama taj pojam dali u ruke mi smo ga shvatili tako da se konačno možemo jedni drugima ispsovati, vrijeđati i ponižavati bez konstruktivnih činjenica. Naši razgovori, diskursi i poruke su postali puni mržnje i nepodnošljivošću prema drugom i drugačijem. Za heroje smo uzeli kriminalce, za simbole fašiste a kada neko činjenicama i dokazima progovara o tome onda vrijeđa nacionalne osjećaje, izdajnik je i neprihvatljiv za društvo.  

U epizodi „Bosna i Hercegovina“ Bruda „pali“ atmosferu Teodorom iz Istočnog Sarajeva. A narator se nakon silne rasprave o nacionalnostima pita može li ga neko udomiti da ne sluša više takve priče. Gdje smo mi kao društvo sa pričom Srbi, Bošnjaci i Hrvati?

Mi smo kao društvo sve više u Njemačkoj. Nemojte da vas iznenadi ako Bruca, Braca, Bruda pa čak i Brada nakon 1.marta budu stajali u Dizeldorfu na koti. Svakako uskoro očekujte nove epizode. 


Vaši likovi se okupljaju ispred granapa, u naselju, gdje „prebiraju“ svakodnevne aktuelne teme, bez krajnjeg cilja i ambicije. Može li išta pokrenuti njih, kao sliku našeg društva da osim „mahalanja“ i preuzme neku incijativu za bolje društvo?

Naravno da može. Bruda nam baš radi šankove na sarajevskom koncertu u Domu mladih 21.marta. Za Bracu se ne brinite, njemu će stari naći posao neki sigurno. Vjerovatno će ga naslijediti u nekom ministarstvu. Bruca bi sa svojim unikatnim stavovima i promišljanjima svakako mogao zaposliti u nevladinom sektoru. Bradi je jedino guravo. A bolje društvo ćete ipak morati pronaći negdje drugo, vjerovatno u Njemačkoj. Jer Mile i Bake će se lakše dogovoriti nego Buka i Helem nejse. 

Koji su dalji planovi serijala, koliko epizoda možemo očekivati i kakve su trenutne reakcije publike?

Trenutno se na youtube-u može pogledati 13 epizoda, što čini jednu sezonu. Trenutno razvijamo drugu sezonu koja će biti potpuno drugačija od prve, a uskoro ćemo objaviti i pilot epizodu. Više od toga vam ne možemo otkriti, ali svakako smatramo da je jako važno da postoje Bruca Braca Bruda i Brada kao potpuno slobodan medijski prostor. Trenutno u BiH se ne radi niti jedan animirani serijal za odrasle, pa nam je velika čast ali i odgovornost da tu priču držimo aktuelnom, da je širimo i da radimo na novim epizodama. Svakako računamo na nezavisne i slobodne medije kao što je Buka da zajedno guramo tu priču.

I za kraj šta ima u vijestima „Zečije usnice“, kod nas i u svijetu? 

Zečija usnica je imao kratki izlet kod Senada Hadžifejzovića ali se nisu uspjeli dogovoriti oko plate, tako da i on čeka novu sezonu Helem nejse rejdio šoua kako bi potpuno nezavisno i slobodno mogao raditi na aktuelnostima iz zemlje, regije i svijeta.


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.